Novi programi podrše SAD-a Bosni i Hercegovini

Prilikom posjete Narodnoj biblioteci Trebinje, ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Eric Nelson, osvrnuo se na svoju posjetu Hercegovini i najavio nove programe podrške SAD-a Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

“Dio moje posjete Hercegovini su i susreti sa ljudima, koji su koristili programe koje Sjedinjene Američke Države u BiH provode s partnerima, a koji podržavaju mogućnosti zapošljavanja. Jučer sam bio u posjeti Donjoj Trusini i upoznao mladu ženu, koja je uz podršku našeg programa, partnera i lokalne zajednice pokrenula svoj biznis. Danas ću posjetiti druge biznise u ovoj regiji kojima smo pružili podršku, te Američki kutak, ovdje u Narodnoj biblioteci u Trebinju”, izjavio je Nelson i dodao da mu je posebno zadovoljstvo vidjeti kako napreduje instutucija koju su podržali prošle godine kroz inicijativu Snaga lokalnog.

Ambasador je izjavio da je posjetio Narodnu biblioteku kako bi bolje razumio na koji način ovaj kulturni centar podržava brojne građane Trebinja i dodao da je ponosan na ljude koji vode biblioteku i koji su aktivno tražili načine da poboljšaju uvjete korištenja biblioteke za svoje građane.

“Sretan sam kad čujem da je zahvaljujući lokalnim snagama, volonterima, zaposlenicima biblioteke i našem programu  u biblioteci  sačuvano oko 7000 knjiga velike vrijednosti. Kroz ovu aktivnost šaljemo poruku da svi možemo i trebamo biti društveno odgovorni članovi zajednice”, zaključio je ambasador Nelson.

Snaga lokalnog nastavlja se i u narednom period u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, sa ulaganjem od 5 miliona dolara. Očekivanja su da će građani Bosne i Hercegovine imati sjajne ideje i da će zajedničko djelovanje građana, insitutcija, privrede i drugih aktera dovesti do unaprjeđenja lokalnih zajednica.

Mislosava Supić, direktorica Narodne biblioteke Trebinje, izjavila je da nije mogla vjerovati da će dobiti podršku na ovako pojednostavljen način. Pored finansijske podrške, direktorica je naglasila i važnost partnerskog odnosa koji je biblioteka izgradila s Institutom za razvoj mladih KULT, koji je provodio inicijativu Snaga lokalnog u prvoj fazi.

Inicijativa Snaga lokalnog pomaže i podržava lokalne zajednice u BiH da prepoznaju resurse i potrebnu podršku kako bi radili na rješavanju problema u samim zajednicama. Snaga lokalnog pomoći će lokalnim organizacijama, neformalnim grupama ili pojedincima kako da pronađu rješenje za probleme koje su sami prepoznali u svojoj zajednici. Kroz ovu inicijativu svi građani mogu prijaviti probleme koje žele riješiti u svojim lokalnim zajednicama, nudeći konkretne prijedloge za rješenja, koristeći lokalne resurse i povezujući se sa drugim akterima svoje zajednice, navodi se u saopćenju.

Više na: https://mladi.org/v2/bs/resursi/riznica-znanja/vijesti/8628-ambasador-nelson-najavio-nove-programe-podrse-sad-a-bosni-i-hercegovini?fbclid=IwAR2aGeeMXE3xBe-ktW_YSt2Ml5_VlXcF3vNpexm1IITDXyZFKAQYq4KxgoM

Related Posts

Međugeneracijska solidarnost: Pilot projekt Franjevačkog samostana sv. Ante u Sarajevu “Srce za bližnje u nevolji”

Kome je namijenjen ovaj poziv? Ako imate između 28 i 80 godina i spremni ste na 4-8 volonterskog rada mjesečno u vašem susjedstvu, nastavite čitati… U našem društvu sve je više osoba, posebno starije životne dobi, koje nemaju gotovo nikoga svoga, pa se nerijetko dogodi da kraj svoga zemaljskoga života dožive osamljene i ostavljene. Samo u Kantonu Sarajevo […]

Pučke kuhinje HKO “Kruh sv. Ante”

S obzirom da su životni uvjeti u kojima žive ljudi u Bosni i Hercegovini sve teži, te da među stanovništvom vlada nezaposlenost i siromaštvo, u porastu je broj socijalno ugroženih pojedinaca i obitelji bez osnovnih životnih sredstava. Kroz realizaciju projekata Pučke kuhinje i „Jelo na kotačima“, Kruh sv. Ante već dulji niz godina pruža pomoć u hrani osobama[…]