Nevjerovatni doktor iz Banjaluke: 1.100 uspješnih robotskih operacija

Profesor iz Banjaluke, Vahudin Žugor koji radi na Urološkoj klinici u Bambergu, u samo dva dana obavio je čak 11 operacija, piše Ljudski.ba.

Dok njegovi saradnici rade na pripremi i završnom dijelu operacije u dvije hirurške sale, tako onaj najsloženiji i odlučujući dio koji određuje pozitivni onkološki i funkcionalni ishod, obavlja naš Vahudin robotikom.

Neko bi pomislio da je ovo reklama za neki materijalni dobitak, ali odmah da kažemo da naš uvaženi profesor radi na državnoj klinici u njemačkom gradu Bambergu i da je njegova lična materijalna korist isključena.

Priznati urolog u svijetu operacije obavlja robotskim sistemom Da Vinci. Ove operacije su obavljene sa dva robota u dvije operacione sale, a operisana su dva tumora prostate, tri benigna povećanja prostate i jedan karcinom bubrega. Kod jednog pacijenta je simultano uz robotsko struganje prostate odstranjen i divertikul mokraćnog mjehura. I ovo nije sve, jer je u petak, 2. juna uslijedilo novih pet operacija na prostati, tako da je u ova dva dana zbrinuto 11 pacijenata sa ozbiljnim urološkim problemima!

Vahudin ističe da je ovo bilo moguće zahvaljujući podršci čitavog robotskog tima ove bavarske klinike. Naravno, sve ovo nije došlo samo po sebi nego je rezultat višegodišnjeg truda i ulaganja u ovu vrhunsku tehnologiju i operativnu ekspertizu. Ekspertni robotski tim u Bambergu se kontinuirano razvijao i napredovao pod komandnom palicom našeg urološkog hirurga tako da je ova klinika postala referentni robotski centar za liječenja bolesti prostate, bubrega i mokraćnog mjehura.

U prvih pet mjeseci ove godine profesor Žugor je operisao 130 pacijenata putem robota i urološka klinika u Bambergu je postala najveći centar za robotsku hirurgiju u regiji Oberfranken, u kojoj gravitira preko milion ljudi. Od onog dana kada je stigao na ovu kliniku u Bambergu, a to bijaše 1. oktobra 2018. godine, pa do sada, Vahudin Žugor je operisao robotom preko 1.100 pacijenata.

Izvor: akta.ba