Naslijeđe Ante Raosa: Porodica donirala vrijednu kolekciju umjetničkih djela Fondaciji

Svako umjetničko djelo je melanž naših kolektivnih i ličnih iskustava, vremenska kapsula ispunjena sjećanjima i tragovima onih s kojima se kroz trenutke ili desetljeća susretala. Istovremeno, ono je i naslijeđe koje svjedoči o vremenu i ljudima, ali i putokaz za generacije koje dolaze. Porodica istaknutog tuzlanskog filantropa i sportskog radnika i vizionara Ante Raosa itekako je svjesna ovoga, te je kolekciju od četrnaest vrijednih slika, grafika i umjetničkih radova iz njegove privatne kolekcije donirala Fondaciji tuzlanske zajednice.

Kako su kazale njegove kćerke Marijana Raos Jukić i Željka Petković, želja njihovih roditelja je da se oduže ljudima i gradu u kojem su proveli gotovo cijeli svoj životni vijek.

„Željele bismo da iza naših roditelja, Radmile i Ante Raosa, ostane nešto i gradu Tuzli, gradu kojeg su oboje neizmjerno voljeli. Našem tati Tuzla je bila cijeli svijet. Imao je nebrojeno prilika otići, ali on je uvijek birao Tuzlu kojoj je u potpunosti pripadao. Nas je život odnio na mjesta daleko od Tuzle i činilo nam se kao jedino ispravno ovaj dio njega ostaviti u naslijeđe gradu kojem je posvetio svoj život“, kazale su kćerke Ante Raosa.

U ime Fondacije tuzlanske zajednice poklon je primila direktorica Jasna Jašarević, koja je kazala da ovaj nesebični čin ne samo da obogaćuje naše kulturno naslijeđe, nego ilustrira i duh zajedništva i snagu filantropije unutar naše zajednice. Fondacija tuzlanske zajednice je u saradnji sa tuzlanskim historičarima u monografiji „Filantropi tuzlanskog kraja“ iz 2022. godine Antu Raosa prepoznala kao jednu od 19 istaknutih ličnosti koje su život posvetile općem dobru.

„Anto Raos je svojim djelovanjem u oblasti sporta, posebno kroz rad Radničkog sportskog društva Sloboda, ostavio ogroman doprinos ostavštini i razvoju sporta u našem gradu, a donator je i prijatelj Kuće sporta u Tuzli. Sretna sam da je ova lijepa filantropska priča sa porodicom Raos nastavljena sa našim prijateljicama i donatoricama Marijanom i Željkom.  Vrijedna privatna zbirka umjetničkih djela, koju su naslijedile od svojih roditelja, postat će zadužbina Fondacije, koja će u budućnosti biti uložena u jedan od naših fondova za razvoj zajednice, putem aukcije ili prodajne izložbe“, kazala je direktorica Fondacije. 

Među doniranim umjetničkim djelima su i djela Nesima Tahorpvića, Zdravka Novaka, Gorana Hrvića i drugih istaknutih umjetnika tuzlanskog kraja.

* Anto Raos je rođen u Makedoniji 1931. godine, a u Tuzli je proveo 78 godina svog života, ostavivši neizbrisiv trag. Bio je generalni direktor KHK „Boris Kidrič” u Lukavcu, predsjednik Poslovnog odbora hemijskog kombinata „Sodaso“ Tuzla, predsjednik Privredne komore SR BiH, prvi predsjednik Foruma građana Tuzle, te u tri navrata prvi čovjek FK Sloboda. Preminuo je 22. maja 2020. godine.

Izvor: fondacijatz.org