#našepriče Mjesna zajednica Grude: Projektom „Sanacija i zaštita bunara“ revitalizirano 17 bunara u naselju Otok

U mjesnoj zajednici Grude, Općina Grude, postoji naselje Otok gdje se nalazi veliki broj bunara. Naselje Otok u vremenu velikih padalina bude djelomično odvojeno od ostatka Gruda zbog čega je i dobilo ime.

Po pričama starijih mještana bunari su kopani iza Drugog svjetskog rata oko 1948. godine. Dubine bunara variraju od 7 metara do najdubljeg 12 metara. S obzirom da nisu održavani, zarasli su, oštećeni i nezaštićeni te je postojala opasnost da netko upadne i ozljedi se.

Većina vode iz bunara se koristi za navodnjavanje, a iz par bunara se voda još uvijek svakodnevno ili povremeno koristi za piće. Iz navedenog razloga, ali i radi zaštite bunara, MZ Grude je dobila priliku da realizira projekt „Sanacija i zaštita bunara“ kroz koji su revitalizirani bunari, urađena je analiza vode, očišćeni su iznutra i izvana te su postavljeni poklopci radi zaštite.

Također, mjesna zajednica je organizirala i održala prezentaciju za mještane na temu zaštite voda i važnosti očuvanja postojećih izvora vode. Cilj je bio ukazati na bitnost svakog izvora vode ali i prikazati kako su ljudi ranije živjeli na tom području u sladu sa prirodom, čemu je i danas potrebno težiti. 

Rezultat ovog projekta je 17 revitaliziranih bunara, urađena analiza vode iz četiri bunara kako bi se moglo utvrditi stanje i kvaliteta vode, svaki bunar je očišćen, a na osam ih je postavljen sigurnosni poklopac. Također, bunari su locirani i na svaki je postavljena ploča za nazivom.

MZ Grude, zaštita ekološke baštine i djela ljudskih ruku

Ukupna vrijednost projekta „Sanacija i zaštita bunara“ mjesne zajednice Grude je 8.704,00 KM, od toga je iznos podgranta 6.235,00 KM, doprinos Općine Grude i mjesne zajednice je 2.044,00 KM, a volonterski doprinos je 425,00 KM.

U mjesnoj zajednici Grude i naselju Otok ovaj je projekat prepoznat kao aktivnost koja je od interesa za cijelu zajednicu, za očuvanje vode, sigurnog i zdravog okoliša i djela ljudskih ruku. Po završetku projekta stanovnici su se vođeni ciljem projekta, uključili u dodatne aktivnosti i krenuli u obnovu preostalih bunara koji nisu bili obuhvaćeni projektom.   

Vodstvo mjesne zajednice navodi kako je ovaj projekat ukazao svim stanovnicima i cijeloj zajednici na važnost očuvanja bunara kao nasljeđa, ali i očuvanje prirode i vode kao najvažnijeg resursa zajednice.

Osnaživanjem kapaciteta mjesnih zajednica i uključivanjem aktera iz zajednice u rješavanje lokalnih problema potičemo zajednički rad na lokalnom razvoju i promoviramo pozitivne primjere društvene angažiranosti u zajednicama. 

Projekt „Sanacija i zaštita bunara“ mjesne zajednice Grude iz Gruda realiziran je u okviru projekta „Snaga lokalnog – Zajedno za lokalni razvoj“ koji implementira Centar za građansku suradnju iz Livna i Udruženje građanki „Grahovo“ iz Bosanskog Grahova uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj – USAID.

#našepriče Mjesna zajednica Grude: Projektom „Sanacija i zaštita bunara“ revitalizirano 17 bunara u naselju Otok – Centar za građansku suradnju (cgslivno.org)

Related Posts

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Centar za istraživačko novinarstvo zajedno sapartnerima iz Mreže za izvještavanje o različitosti Reporting Diversity Network 2.0 objavljuje javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga koji imaju za cilj suzbijanje govora mržnje i bolju prezentaciju različitosti. Javni poziv je otvoren u sklopu projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji ima za cilj da efikasno utiče na medijsku prezentaciju etničke pripadnosti, religije i rodne ravnopravnosti u […]

Ka općem dobru: Pročitaj analize pravnog okvira za dobročinstvo

Filantropija u Bosni i Hercegovini je kompleksna i fragmentirana oblast koja nije bila predmet opsežnih analitičkih i zagovaračkih aktivnosti. Stoga su dvije publikacije koje su objavljene u okviru projekta „Pravni okvir za filantropiju“ značajan doprinos razumijevanju ove oblasti, njenom izučavanju i inspiracija za sve koje žele zagovarati za poboljšanje trenutno važećeg pravno-institucionalnog okvira. Početna analiza zakonskog okvira u Bosni[…]