Iskorak za pčelarstvo na lokalnom nivou

Udruženjima pčelara „Roj“ i „Propolis“ koje djeluju na području općine Jajce u petak 17. novembra uručena je oprema za proizvodnju satnih osnova i punilica meda čime je i zvanično otvoren Pčelarski centar Jajce.

Piše: Sara Velaga

Centar je otvoren u  okviru projekta “Održivo pčelarstvo za marginalizirane obitelji i ruralno stanovništvo” koji zajednički implementiraju Općina Jajce i Muslim Aid Association Sarajevo.

Lokacija samog centra nalazi se u naselju Vinac, a kroz ovu priliku angažman su dobila tri obučena radnika. Na području Jajca registrovano je više od 100 pčelara sa više od 4.000 košnica koji ostvaruju pravo na općinske poticaje za razvoj pčelarstva. Zbog čega je vrijednost ovog projekta višestruka.

Dvogodišnji projekat podrazumijeva obuku, ali i donaciju pčelinjih društava za jedanaest korisnika te opremljeni pčelinji centar u kojem će se proizvoditi satne osnove ima neizmjernu važnost. Udruženjima pčelara ‘Roj’ i ‘Propolis’ koja djeluju na području općine Jajce uručena je oprema za proizvodnju satnih osnova i punilica meda, time je i zvanično otvoren Pčelarski centar Jajce.

„Satna osnova je najjednostavniji medij u kojem se odvija sva proizvodnja unutar košnice. Faktički, možemo reći da je satna osnova pluća jedne košnice. Ukoliko ta pluća nisu uredu kao u organizmu čovjeka, čitav organizam ispašta i čitav organizam boli“, naglasio je koordinator projekta Admir Hodžić.

Vrijednost projekta samo za općinu Jajce je 130.000 KM, a isti projekt se realizuje u Hadžićima i Livnu, tako da je da je vrijednost ovog projekta 400.000 KM.

“U nastavku projekta, u sljedećoj godini, uz dodjelu preostalih paketa opreme i pčelinjih društava, planirano je i kreiranje prepoznatljive ambalaže u procesu brendiranja meda s područja općine Jajce te organizovanje i učešće na sajmovima gdje će biti predstavljeni korisnici i prezentiran rad udruženja pčelara”, saopšteno je iz Općine Jajce.

Načelnik općine Jajce Edin Hozan dodatno je naglasio važnost ovog projekta, dodajući kako je riječ o velikom iskoraku za pčelarstvo na lokalnom nivou.

 “Siguran sam da će naša udruženja na pravi način znati iskoristiti ovu vrijednu opremu i tako unaprijediti oblast pčelarstva koja je značajna i korisna. Općina Jajce će nastaviti i dalje biti uz naše pčelare, s ciljem da se razvijaju, da se broj društava širi i povećava proizvodnja”, istakao je Hozan.

U ovoj godini, zbog izuzetno teškog perioda za pčelarstvo i stradanja velikog broja društava, Općina Jajce dodatno je pružila finansijsku podršku pčelarima koji su prijavili štete na pčelinjacima.

Related Posts

Javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga

Centar za istraživačko novinarstvo zajedno sapartnerima iz Mreže za izvještavanje o različitosti Reporting Diversity Network 2.0 objavljuje javni poziv za dostavljanje projektnih prijedloga koji imaju za cilj suzbijanje govora mržnje i bolju prezentaciju različitosti. Javni poziv je otvoren u sklopu projekta Reporting Diversity Network 2.0 koji ima za cilj da efikasno utiče na medijsku prezentaciju etničke pripadnosti, religije i rodne ravnopravnosti u […]

Ka općem dobru: Pročitaj analize pravnog okvira za dobročinstvo

Filantropija u Bosni i Hercegovini je kompleksna i fragmentirana oblast koja nije bila predmet opsežnih analitičkih i zagovaračkih aktivnosti. Stoga su dvije publikacije koje su objavljene u okviru projekta „Pravni okvir za filantropiju“ značajan doprinos razumijevanju ove oblasti, njenom izučavanju i inspiracija za sve koje žele zagovarati za poboljšanje trenutno važećeg pravno-institucionalnog okvira. Početna analiza zakonskog okvira u Bosni[…]