Najstarija kuća u Banjaluci uskoro u novom ruhu – Obnova kuće “Milanovića” teče predviđenom dinamikom

Obnova najstarije kuće koja je izgrađena u Banjoj Luci još davne 1893. godine – teče predviđenom dinamikom.

Potvrdila je ovo Adrijana Šešić u ime Odjeljenja za komunalne poslove, koja je naglasila da je rekonstrukcija započela u januaru prošle godine, poručivši da je riječ o izuzetno zahtjevnom projektu.

-Rekonstrukciju kuće “Milanovića” započeli smo prošle godine. Radovi napreduju dobro, a sama dinamika je zadovoljavajuća. Plan je da radovi budu okončani u junu mjesecu, ali s obzirom na izuzetno dobru dinamiku, možda budu gotovi i ranije. Moram da istaknem i to da je cijeli ovaj projekat izuzetno zahtjevan, jer se kuća nalazi u prvoj zoni zaštite – istakla je Šešić.

Poručila je i to kako se svim radovima pristupila sa velikim oprezom, s obzirom da je u pitanju najstarija kuća u našem gradu.

-Sam objekat je narušen tokom vremenam, a nakon toga je dodatno oštećen i nakon zemljotresa 1969. godinine. Istina, rađene su određene sanacije, ali njima se nije pristupilo profesionalno. Sada je urađena potpuna rekonstrukcija, te vraćamo autentični izgled ovom objektu. Kada je riječ o trenutnom stanju, potrebno je naglasiti da su u toku završni radovi na fasadi, čistimo arhotekstonsku plastiku, a kada je riječ o unutrašnjim radovima, u toku je zamjena parketa, nakon čega slijedi opremanje. Ukupna vrijednost je 5 mil KM – podsjetila je ona.

Šešić je naglasila i to da će ovaj objekat biti centar novih okupljanja i kulturnih dešavanja.

-Kuća “Milanovića” je ranije bio stambeni objekat sa jednom prodavnicom u prizemlju, a nakon toga su ga koristila udruženja. Sada će ovo biti javni objekat kulture, klub knjige, atelje, radionica, galerija u kojoj će biti izložene zanimljive postavke. Ovo će zasigurno biti jedan novi dragulj u gradu Banjoj Luci – zaključila je Adrijana Šešić.

Podsjećamo, kuća Milanovića je za Grad Banju Luku izuzetno važan objekat i ima arhitektonski, ambijentalni značaj, ali i ustorijski značaj s obzirom na to da se nalazi u zoni zaštite i da datira još iz perioda Austro-Ugarske.

Kuća Milanovića jedna je od prvih kuća koje su sgarađene u današnjoj Ulici Bana Milosavljevića, a sagradio ju je Savo Milanović davne 1893. godine.

Obnovu ću zajedno da finansiraju Grad Banja Luka i Vlada Republike Srpske, a za ovu namjenu biće izdvojeno oko 4,5 miliona KM.

Izvor: ba.ekapija.com