Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice: 20 kilometara iznenađenja na naizgled običnom mjestu (FOTO, VIDEO)

Nekada skriveni biser jugozapadne Rumunije, koji se nalazi na samo 25 kilometara od granice sa Srbijom, postao je prava turistička atrakcija. Zbog toga ćete često na stazama sresti grupe entuzijasta i planinara iz ove zemlje, a naš jezik čuti više nego rumunski.

Riječ je o prirodnom rezervatu Nacionalni park kanjon Nere-Beušnice, koji je smješten u Banatskim planinama, na obroncima Karpata.

Do njega se stiže vožnjom preko Bele Crkve i prelaza Kaluđerovo – Najdaš. Preporuka je da se krene što ranije, kako bi se što manje čekalno na granici.

Postoje dvije opcije prilaska ovoj prirodnoj oazi – iz sela Saska Romana i iz sela Potok. Ukoliko se odlučite za prvu opciju, stići ćete do parkinga i restorana odakle možete da pođete na turu preko visećeg mosta, da se uputite do najlepših dijelova i vratite istim putem nazad.

Saska Romana (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Saska Romana

Ako odaberete Potok, prvo vas očekuje dionica od oko sat vremena pješačenja kroz pašnjake, gdje ćete se sresti sa stadima ovaca i jakim vjetrom, dok ne stignete do šumovitog dijela. U slučaju da dolazite organizovano ili imate opciju da neko odveze automobil sa jedne lokacije na drugu, možete napraviti lijepu kružnu turu.

Šta vas očekuje u nacionalnom parku? Pješačka staza od nešto više od 20 kilometara sa visinskom razlikom uspona od 200 metara, a silaska od 193 metra. Pojednostavljeno rečeno, ovo je staza kojom mogu da prođu i oni manje spremni, a takođe i djeca. Ukoliko budete išli laganim tempom, uz nešto kraće pauze, biće vam potrebno oko sedam sati. Tokom pješačenja vas očekuje mnogo iznenađenja!

Ako krenete iz sela Saska Romana prvo ćete naići na viseći most, koji može da bude prepreka za one koji se plaše visine. U tom slučaju možete da pođete sa nekim u koga imate povjerenja, jer je most stabilan, iako ćete možda steći utisak da nije tako. Uz most takođe imate lijep kafić na otvorenom, u kome možete da se okrepite pred put. Ne zaboravite samo da Rumuni ne koriste evro, nego lej.

Viseći most (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Viseći most

Potom ćete nakon malo pješačenja stići do tunela, kroz koje je moguće proći uskim stazama. Prizor koji se pruža sa visine na kojoj ćete se naći je zaista nestvaran! Ovo je jedna od najvećih atrakcija ovog nacionalnog parka.

Staza između tunela sa pogledom na Neru (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Staza između tunela sa pogledom na Neru

Uz mnogo zelenila i uz rijeku stići ćete i do vodopada Vajoaga. U zavisnosti od toga koliko imate sreće, i kada ste se uputili na ovu avanturu, vodopad ćete vidjeti u svom punom sjaju i snazi ili ćete tek naslutiti kako može da izgleda. Ali u svakom slučaju, smaragdno zelena boja ovog kraja će vas u potpunosti očarati.

U nastavku ćete stići do Begovog oka – jezera koje će vas svojom prelijepom bojom podsjetiti na naše Krupajsko vrelo. Idealno mjesto za fotografisanje, posebno jer se ovdje nalazi i drveni most. Ovo je za mnoge najljepši dio nacionalnog parka.

Begovo oko (Foto: eKapija / Aleksandra Kekić)Begovo oko

Za kraj vas očekuje kaskada Beušnica. Riječ je o nizu malih vodopada, koji su prekriveni mahovinom. Ako dolazite iz sela Potok, ovo će biti prva atrakcija koja će vas potpuno oduševiti, pa dajte sebi vremena da uživate na ovom mjestu koliko god je to moguće. Zanimljivo, ali koliko god da je gužva, ovdje se to ne osjeća i svako će pronaći svoje mjesto sa pogledom na ovu prirodnu ljetotu.

Uz put ćete uživati u zelenilu, ljekovitom bilju, mirisu srijemuša, a vidjećete i mnogo manjih vodopada i potoka. Ugođaj za vaš vid, ali i sluh. Ako volite ovakav tip aktivnosti, sigurno nećete biti razočarani, a vratićete se puni utisaka sa naizgled običnog mjesta.

Izvor: ba.ekapija.com