Nastavnici kao lideri u zajednici: Eko-dizajn mode

Kako bi podigla svijest o očuvanju okoliša, Medina Sokolović Alajmović, profesorica matematike i IT-a u Srednjoškolskom centru „Nedžad Ibrišimović“ u Ilijašu i polaznica Uči, Misli i Djeluj! obuke za nastavno i stručno osoblje srednjih škola, organizirala je niz zanimljivih aktivnosti za preko 100 učenika ove škole u sklopu lokalne građanske inicijative Eko-dizajn mode. Svojom nepokolebljivom posvećenošću, zajedno sa strastvenim timom učenika i nastavnika, Medina je uspješno primijenila znanja i vještine stečene tokom obuke i to upravo tako što je bila pokretač inspirativne inicijative koja spaja kreativnost, obrazovanje i brigu o životnoj sredini.

Kroz različite radionice, od kursa šivenja, preko izrade eko sapuna, do fotografije i režije, učenici, ne samo da su učili o ekologiji i reciklaži, već i razvijali ključne životne vještine kao što su timski rad, kreativnost i samopouzdanje.

„Eko dizajn mode je višeslojna inicijativa osmišljena tako da kroz spektar aktivnosti ponudi učesnicima iskustveno učenje u oblasti odabranih interesovanja, u cilju jačanja samopouzdanja i praktičnih vještina sa jedne strane, a sa druge podizanja svijesti o ekološkom i biološkom načinu života i rada. Svi treba da mislimo o životnoj sredini, s obzirom na to da je jako mnogo otpada, posebno u vremenu u kojem živimo, od industrijskog otpada, do sada u novom tehnološkom dobu kompjutera i svih novih uređaja. Sve to onečišćava i ugrožava naš okoliš. Imala sam jaku želju da angažujem što veći broj učenika za ovaj projekat, željela sam da priča o ekologiji prođe kroz cijelu školu. Frizeri i kozmetičari su dali svoj doprinos, a drugi učenici su održali eko prezentacije u osnovnim školama u Ilijašu, gdje su pokušali saznati koliko su učenici educirani o ekologiji, koliko mogu uvezati znanja iz različitih predmeta u cilju zaštite okoliša. Treća važna oblast bila nam je skretanje pažnje na Reciklažno dvorište koje imamo ovdje u Ilijašu, koliko građani koriste mogućnosti odlaganja, kao i razvijanje svijesti o važnosti recikliranja. Nakon svih uspješnih dešavanja, završni događaj dao nam je mogućnost da sagledamo projekat na jednom mjestu, da se sa njim upoznaju i oni učenici koji nisu mogli učestvovati, te da uz našu modnu reviju i naravno druženje, razmjenimo nove ideje za osmišljavanje nekih budućih projekata,“ istakla je profesorica Medina.

Tokom prvog polugodišta, Medina je kroz obuku koju organizira i provodi Institut za razvoj mladih KULT razvijala nove vještine, metode i tehnike uključivanja učenika, a drugo polugodište posvetila realizaciji svoje i učeničkih ideja. Inicijativa Eko-dizajn mode ima višeslojan pristup, a svaki aspekt pažljivo je osmišljen. Od podizanja individualne ekološke svijesti učenika i kolega nastavnika, preko podsticanja poduzetništva, kreativnosti i promocije prirodnih ljepota, Medinina inicijativa zaista je dokaz transformativne moći kolektivnog djelovanja. Pored Medine, obuku je pohađala i profesorica engleskog jezika iz ove škole, Almedina Numić koja je Medini takođe pružala značajnu podršku tokom ovog inovativnog poduhvata.

Šlag na torti svim sudionicima bila je i modna revija – blistava izložba kreacija izrađenih od recikliranog tekstila. Pod mentorstvom profesorice Medine, učenici su imali priliku da istražuju umjetnost šivanja, dizajna i estetike, pretvarajući odbačene odjevne predmete u zadivljujuće komplete koji pričaju priču o održivosti i stilu. Kao kulminacija višemjesečnog napornog rada i posvećenosti, modna revija je zadivila posjetitelje svojom kreativnošću i inovativnošću.

Na kraju, pravo mjerilo uspjeha ne leži samo u ljepoti kreacija, već i u trajnom utjecaju koji imaju na zajednicu. Dok su učenici ponosno predstavljali svoje petomjesečne rezultate, nisu samo predstavljali divne mirišljave eko sapune, niti kreativnu, recikliranu odjeću koju su napravili, nego su inspirisali prisutne da se okrenu ka održivijoj budućnosti.

Pričom o profesorici Medini nastavljamo serijal sjajnih priča koje su nastavnici i profesori, kao pravi lideri u zajednici pokrenuli kako bi odgovorili na potrebe djece i mladih sa kojima rade istovremeno im stvarajući nove, zanimljive prilike za učenje.

Ova inicijativa se provodi u partnerstvu s udruženjem Društveno korisno učenje – DKU iz Ilijaša uz mentorsku i finansijsku podršku Instituta za razvoj mladih KULT.

Izvor: mladi.org