Na ovogodišnjem Sajmu knjige u Sarajevu 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Međunarodni sarajevski sajam knjiga, koji se ove godine održava pod sloganom “Riječ”, biće upriličen u Centru Skenderija od 17. do 22 aprila.

Predsjednik Programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić, direktorica Biblioteke Univerziteta  u Sarajevu Nadina Grebović-Lendo i grafičar i stručni saradnik na Akademiji likovnih umjetnosti Sarajevo Denis Haračić govorili su danas o nekim aspektima ovogodišnjeg Sajma knjige.

Spahić je, ovom prilikom, kazao da će u okviru Sajma knjige osim brojnih promocija biti upriličeni i drugi sadražaji.

Tako će, između ostalog,  biti upriličen naučni simpozij povodom 50 godina aktivnog književnog stvaralaštva Irfana Horozovića “Anagronizam Irfana Horozovića”, a Udruženje književnica i ljubitelja umjetnosti “Žena s knjigom“ organizuje  okrugli sto o temi “Moć umjetnosti u osnaživanju žene”.

Kako je prevođenje značajan segment književnog stvaralaštva, biće upriličen i međunarodni okrugli sto “Prevođenje i autori”.

U organizaciji Ministarstva kulture Republike Srbije i Društva pisaca BiH  biće upriličeni Susreti pisaca BiH i Srbije.

Tokom trajanja Sajma knjige planirano je nekoliko izložbi, a tu je i zložba prodajnog karaktera studenata grafike Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo.

Novost na Sajmu knjige je poseban dječiji program “Dječiji grad”, u okviru kojeg će biti upriličene promocije, radionice, predstave, performansi.

Sarajevski sajam knjige  zvanično se otvara 17. aprila u 12.00 sati. Ulaznica za Sajam će iznositi 1 KM, a za organizovane posjete (škole, fakulteti, institucije) ulaz je besplatan.

Na sarajevskom Sajmu knjige ove godine očekuje se 150 izdavačkih kuća i stotine autora sa novim izdanjima. Sajam će s održavati u dvorani “Mirza Delibašić”, Domu mladihm, na Platou Centra Skenderija, na površini od 10.000 m2.

Sajam se održava u partnerstvu sa Društvom pisaca BiH, PEN Centrom BiH,UNSA – Bibliotekom Sarajevo, NUB-om BiH, te naučnim i muzejskim institucijama…

Izvor: akta.ba