“Na lijepoj zelenoj Neretvi”: 50 glazbenika održat će veliki koncert u Mostaru

Koncert počinje u 20:00 sati na trgu ispred Hrvatskoga doma “Herceg Stjepan Kosača” u 20:00 sati, a u slučaju kiše u velikoj dvorani toga zdanja.

U nizu koncerata kojim Simfonijski orkestar Mostar ove godine obilježava 70. obljetnicu slijedi koncert u nedjelju, 19. svibnja “Na lijepoj zelenoj Neretvi” prema nazivu valcera kojeg je koncem 19. stoljeća skladao češki oficir Karel Komzák u službi kapelmajstora vojnog orkestra u Mostaru.

Na koncertu će biti izvedena djela čeških predstavnika romantizma, Bedřiha Smetane (Bed'žiha Smetane) i Antonina Dvořáka (Antonina Dvoržaka), kao i hrvatskih skladatelja Josipa Hatzea (Haca) i Juliusa Fučíka.

Simfonijski orkestar Mostar koncert je pripremio u suradnji s Vojnim orkestrom Oružanih snaga BiH, čestitajući kolegama na 20. obljetnici postojanja. Publici će se predstaviti veliki orkestar koji broji 50 glazbenika iz Banja Luke, Sarajeva, Viteza, Trebižata, Čitluka, Širokoga Brijega, Posušja, Mostara, Dubrovnika, Splita i Sinja.

Solisti su Nikolina Zovko, mezzosopranistica iz Mostara i Aleksandar Dragojević, bariton iz Banjaluke.

Koncert počinje u 20:00 sati na trgu ispred Hrvatskoga doma “Herceg Stjepan Kosača”, a u slučaju kiše u velikoj dvorani toga zdanja. Ulaz na koncert je besplatan.

Manifestaciju “Dani češke kulture u Mostaru” podržali su: Ministarstvo civilnih poslova, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, kao i Grad Mostar.

Pred koncert, u 19:00 sati, u galeriji Kraljice Katarine u Kosači, održat će se znanstvena tribina na kojoj sudjeluju: dr.sc. Nikolina Pandža, mr.sc. Hana Jirásková i Snježana Zovko, prof.

Izvor: bljesak.info