Na Festivalu glumca BiH upriličena predstava ‘Schindlerov lift’

Predstava “Schindlerov lift”, u izvedbi “Kamenog teatra 55”, izvedena je u četvrtak na 9. Festivalu glumca BiH u Konjicu.

“Neizmjerno je važno suočiti se sa istinom, svjedočiti je, dati sve od sebe da se zlo više nikada ne ponovi. Ansambl ‘Kamernog teatra 55’ je položio ispit ljudskosti, a o ovom teatarskom događaju sve je rekla publika pozdravivši glumice i glumce višeminutnim aplauzom”, priopćeno je iz JU Narodni Univerizitet Konjic.

U predstavi “Schindlerov lift”, u produkciji sarajevskog Kamernog teatra 55, je postavljena priča o prijedorskom Crvenom soliteru kao metafori o Jugoslaviji, i njeznom raspadu. U tom prijedorskom Crvenom soliteru i danas živi autor romana “Schindlerov lift” Darko Cvijetić, po kome je adaptaciju i režiju ove predstave uradio Kokan Mladenović.

Uloge su tumačili: Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak, Muhamed Hadžović, Maja Izetbegović, Sabit Sejdinović, Senad Alihodžić, Davor Golubović, Dina Mušanović, Sin Kurt, Isa Seksan, Dino Hamidović, Lana Zeničanin i Tijana Zeherović.

U ponedjeljak predstava “Ne daj se Njofra”

Na veliku scenu Narodnog univerziteta Konjic, u ponedjeljak, 16. svibnja u 19:30 gostuje Kazalište “Lectirum” Zagreb s predstavom ‘Ne daj se, Njofra’

Predstava je u dvije godine imala više od 150 izvedbi u Zagrebu, no kako se radilo o ratnim godinama nikad nije zaigrala na zasluženoj turneji.

‘Ne daj se, Njofra’ komedija je koja svoje uporište nalazi u suživotu jedne neobične obitelji. Na početku svojeg bračnog života Lidija i Njofra žive s njegovim ocem. Nimalo idiličnu atmosferu dodatno zahuktava činjenica da se njegov tata u 85. godini života ženi 30 godina mlađom suprugom. Stoga Lidija i Njofra sele ovog puta k njenim roditeljima, navodi se u priopćenju.

(FENA)

Izvor: abrasmedia.info

Related Posts

Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom

Još uvijek možete osigurati svoje ulaznice na Filantropsko veče sa Mayom Sar & Nerminom Puškarom. Ovaj kulturni događaj pod nazivom “Darujem zajednici koju volim” organizujemo 27.5. u Hotelu Garden u Tuzli, kako bismo se povezali s vama u trajno partnerstvo za budućnost. Pridružite nam se i rezervirajte svoje ulaznice do 16.5. https://www.fondacijatz.org/page/41/22896 Slavimo prošlost Oblikujmo budućnost zajedno https://www.facebook.com/watch/?v=5420627894616300 […]

FOND VOLIM SVOJ GRAD

 Komisija za dodjelu grantova pri Fondu Volim svoj grad donijela je Odluku o podršci za 14 projekata. Aplikantima sa najinovativnijim idejama biće dodijeljena podrška u iznosu od preko 44 000 KM. Potpisivanje ugovora održaće se 18.5.2022. godine u Međunarodnoj galeriji portreta u 13:00 sati. Podrška se realizuje u okviru projekta “Naša zajednica je naša odgovornost” kojeg provodimo[…]