Muzička akademija UNSA priredila koncert povodom Svjetskog dana harmonike

Muzička akademija Univerziteta u Sarajevu je na inicijativu Odsjeka za harmoniku na čelu sa Belmom Šarančić obilježila Svjetski dan harmonike koncertom Fissarmonicammeratta.

Održan je u Umjetničkoj galeriji BiH. Nastupilo je devet sastava koji su prezentovali umijeće muzičke komunikacije harmonike sa čak devet različitih instrumenata.

Stilski, harmonika je predstavljena u kamernim sastavima kroz muzičko proputovanje od 19. vijeka, preko klasika 20. vijeka pa sve do premijernog izvođenja djela savremene muzike.

Publici se prvi put predstavio i kamerni sastav MAS Piazzolla koji je izveo najpoznatija djela pisana za “Piazzolla kvintet”. Reperotar je uključivao djela kompozitora kao što su B. Šehu, J. Tamulionis, F. Oberthaler, G. Hermosa, C. Saint-Saens, S. Voitenko, V. Monti, J. Coltrane, U. Schultheiss i A. Piazzolla.

Komisiji za autorizaciju patenta u Beču, šestog maja 1829. godine, Cyrill Demian, graditelj organa i klavira, predstavio je prvi prototip današnje harmonike. Odlukom UNESCO-a, ovaj dan je 2009. proglašen Svjetskim danom harmonike.

Izvor: klix.ba