MREŽA MLADIH IZ KONJIC ORGANIZOVALA PUTOVANJE U SJEVEROISTOČNU BOSNU

U periodu od 16. augusta do 18. augusta, Mreža madih MIZ Konjic organizovala je putovanje u sjeveroistočnu Bosnu. Putovanje je podrzaumijevalo obilazak Tuzle, Zvornika i Gradačca.

Prvog dana putovanja omladina je imala priliku obići Tuzlu, prošetati kroz centar grada, posjetiti tuzlansku Kapiju te ostale znamenitosti.

Drugi dan putovanja započet je posjetom Zvorniku. Tom prilikom članovi Mreže mladih obišli su Divič i Kušlat džamiju. Divič je bošnjačko povratničko naselje na Drini u blizini Zvornika. Članovi Mreže mladih su imali priliku uživati u prirodnim ljepotama ovog mjesta, ali i upoznati se sa njegovom historijom i životom povratnika na Drini kroz razgovor sa stanovnicima koji su se veoma obradovali posjeti gostiju iz Konjica.

Posjeta Kušlat džamiji na sve putnike ostavila je poseban dojam. Džamija Kušlat, koja se nalazi na nekoliko stotina metara visokoj okomitoj stijeni, stara je oko 550 godina i jedan je od najznačajnijih simbola islamske tradicije Bošnjaka na ovim prostorima. Drugi dan putovanja završen je druženjem sa članovima Omladinskog kruga MIZ Tuzla u prostorijama Mejdanske džamije u Tuzli. (Omladinski Krug MIZ TUZLA)

Trećeg dana putovanja uslijedila je posjeta Gradačacu. U Gradačcu omladina je imala priliku obići Bijelu kulu Husein-kapetana Gradščevića, Husejnija džamiju te prošetati po gradu. Obilazak Gradačca završen je posjetom oklopnom vozu. Oklopni voz je veoma značajan historijski objekat iz perioda agresije na Republiku BiH i Gradačac. Uništenje oklopnog voza bila je prekrtnica u odbrani grada od agresije. Posjetom oklopnom vozu kao i prethodnih lokacija njeguje se i kultura sjećanja što daje posebnu dimenziju i ostavlja pozitivan dojam na cijelo putovanje. Na putu prema kući putovanje je završeno pauzom u Zenici i obilaskom grada.

Posebnu zahvalnost u realizaciji putovanja dugujemo upravi Behram-begove medrese (Behram-begova medresa u Tuzli) koji su nam obezbedili noćenje, boravak i hranu u internatima medrese. Također, posebnu zahavlnost upućujemo i Mustafi ef. Muharemoviću, predsjesniku Medžlisa IZ Zvornik, koji nam je pomogao u realizaciji obilaska Kušlat džamije. – saopćeno je iz MM IZ Konjic.

novikonjic.ba

Izvor: novikonjic.ba

Related Posts

Trening Finansijski menadžment

Program podrške zaštiti ljudskih prava USAID/INSPIRE provodi trening o temi finansijski menadžment koji je od velike važnosti za jačanje organizacijskih kapaciteta. Iako se djelovanje nevladinih organizacija zasniva na plemenitim i društveno korisnim idejama i ciljevima, njihov rad nije imun na probleme koji su svakodnevica savremenog života i poslovnih izazova u smislu izgradnje i provođenja adekvatnog sistema finansijskog upravljanja, putem kojeg se […]

Trening Upravljanje projektnim ciklusom 2022.

Upravljanje projektnim ciklusom nas uči kako da stvari povezujemo u jednu logičku cjelinu, da posložimo korake našeg rada na način da on zaista bude produktivan i smislen. Upravljanje projektnim ciklusom uglavnom vežemo za projekte, ali njegova funkcija je, zapravo, višedimenzionalna, te ga možemo primjenjivati prilikom kreiranja naših strateških planova, u upravljanju ljudskim resursima, ali i u svakodnevnom[…]