Mostar 3. i 4. jula domaćin tehničkog sastanka i radionica OWHC-a

Grad Mostar će 3. i 4. jula biti domaćin tehničkog sastanka i radionica OWHC-a. Sjednice i radionice održavat će se u Gradskoj vijećnici s početkom u 10 sati, a događaj će otvoriti mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Organizacija gradova svjetske baštine (OWHC), osnovana 1993. godine broji oko 300 gradova u kojima se nalaze lokaliteti uvršteni na UNESCO listu svjetske baštine.

OWHC implementira Konvenciju Svjetske baštine te radi na podizanju svijesti o važnosti svih vrijednosti naslijeđa. Uz navedeno, OWHC se sastoji od nekoliko Regionalnih sekretarijata.

Grad Mostar je član sekretarijata za južnu Evropu i Mediteran te u saradnji s drugim gradovima-članovima, aktivno radi na implementaciji zacrtanih ciljeva i provođenju specifičnih projekata, saopćeno je iz Grada Mostara.

Fokus ovog tehničkog sastanka OWHC-a u Mostaru će biti umjetnost i zanati u gradovima svjetske baštine kao što se zove i projekt kojeg trenutno implementira Grad Mostar.

Cilj projekta je pomoći očuvanju znanja i know-how-a zanatlija, uzimajući u obzir i razne zanate i zanimanja koja se bave restauracijom spomenika i lokaliteta svjetske baštine.

Učesnici sastanka bit će predstavnici 11 međunarodnih partnerskih gradova te lokalni predstavnici.

Neke od tema će biti: napredak u implementaciji zacrtanih ciljeva, zanati koji obnavljaju i čuvaju naslijeđe, usvajanje preporuka, predstavljanje slučajeva dobrih praksi itd.

mostarski.ba