Mladi iz triju država zajednički istražuju kanjon Komarnice

Pod vodstvom iskusnih mentora, mladi iz tri države će istraživati biljni i životinjski svijet ovog područja…

U srcu spektakularnog kanjona Komarnice, u Crnoj Gori, mladi entuzijasti iz triju država spremaju otkriti tajne prirode koje su još neistražene. Petodnevni znanstveno-istraživački kamp Komarnica, koji počinje 5. lipnja 2024, okupit će 30 studenata i studentkinja biologije iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Pod vodstvom iskusnih mentora, mladi iz tri države će istraživati biljni i životinjski svijet ovog područja i baš na ovom području napraviti prve korake ka formiranju svoje profesionalne ekspertize u okviru široke palete bioloških i ekoloških naučnih disciplina.

Prirodne vrijednosti kanjona Komarnice prepoznate su kako na nacionalnom, tako i na regionalnoj i europskoj razini. Već je veliki dio vrijednosti razotrkiven istraživanjima, zbog čega je danas kanjon Komarnice zaštićen na različitim razinama: kao park prirode, spomenik prirode, kandidat za Emerald područje, buduće Natura 2000 područje, važno područje za biljke (IPA), ključno područje biodiverziteta (KBA), ali i od strane UNESCO-a prepoznato kao područje koje treba da bude pripojeno Nacionalnom parku Durmitor.

Ipak, ovaj kanjon i dalje krije potpuno neistražena prostranstva, i zato čini savršen poligon za naučna istraživanja i umrežavanje mladih stručnjaka bioloških nauka.

Studenti će imati priliku da na terenu istražuju ono o čemu su učili na fakultetu, i bolje se upoznati sa istraživačkim metodama u okviru svijeta biljaka, gljiva, insekata, vodozemaca i gmizavaca, ptica, malih sisara i pećina. Ova inicijativa ne samo da unapređuje nauku i regionalnu saradnju, već će i lokalnim zajednicama omogućiti bolje razumijevanje i zaštitu njihove prirodne baštine, otvarajući vrata za održivi turizam i nove mogućnosti zapošljavanja.

Znanstveno-itraživački kamp Komarnica realizira Udruženje građana Fojničani iz Maglaja sa partnerima: Crnogorsko društvo ekologa, Omladinski klub Novi val Blagaj, Naučno-istraživačko društvo studenata biologije i ekologije ,,Josif Pančić” Novi Sad i Udruženje studenata biologije u BiH. Naučno-istraživački kamp Blagaj je jedna od aktivnosti projekta “Mladi Zapadnog Balkana za zaštitu prirode” koji se sprovodi u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 (ReLOaD 2), koji financira Europska unija a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Izvor: bljesak.info