FOTO: Panoramski pogled koji otkriva sve ljepote Konjica

Samo nekoliko minuta hoda od samog centra Konjica, otkrit ćete pravu prirodnu oazu koja će vas oduševiti svojom ljepotom- Vrtaljicu.

Konjic zaista predstavlja jedinstveni dragulj Bosne i Hercegovine kada je riječ o prirodnim ljepotama. Smješten u srcu zemlje, ovaj grad nudi nevjerojatnu raznolikost pejzaža i prirodnih ljepota koji ga čine posebnim. Samo nekoliko minuta hoda od samog centra Konjica, otkrit ćete pravu prirodnu oazu koja će vas oduševiti svojom ljepotom- Vrtaljicu.

Smještena više samog Konjica prostire se na više od 50 hektara prirodnog područja s bogato značajnom dolomitnom florom. Područje Vrtaljica 1956. godine proglašeno je kao manji botanički rezervat na čijem terenu se nalazi veoma rijetka flora, te su neke vrste kao endemi, specijalno Konjica, posebno od značaja.

Pogled koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim

Vrtaljica odonedavno nudi i veličanstven pogled na sam grad Konjic koji rijetko koga ostavlja ravnodušnim.

Esad Omerović, pomoćnik gradonačelnika u Službi za prostorno uređenje, građenje i obnovu grada Konjica pojašnjava kao se projektom obnove Vrtaljice došlo na ideju da se građanima ponude stari, ali i novi sadržaji na omiljenom izletištu Konjičana.

”Idemo korak po korak po pitanju obnove i uređenja Vrtaljice. Nakon što smo odlučili ići u ovaj projekt prvo smo uredili stazu, a zatim smo krenuli s izgradnjom Vidikovca koji su uvijek sjajna dodatna vrijednost za bilo koje područje, posebno kada nude prekrasne poglede poput onih na grad Konjic i okolnu prirodu”, kazao je za Bljesak.info Omerović.

Vidikovac površine 48 m2, 6×3 nudi jednu staklenu plohu koja služi kao površina po kojoj se hoda, a drugi dio poda koji je na bazi plastične mase predstavlja imitaciju drveta i služi kao kontakt sa stijenama koje su već prirodni vidikovac.

Izgradnja vidikovca na Vrtaljici, nije jedina aktivnost kada je u pitanju ovo područje. Uzevši u obzir prirodno bogatstvo ovog područja i endemsko bilje koje posjeduje, ali i njenu blizinu gradskoj jezgri izgrađena je i edukativna staza. Kada je u pitanju turistički potencijal koji nudi ovaj grad i područje Vrtaljice, Grad Konjic ima i ideju izgradnje osmatračnice.

”Sada nakon vidikovca planiramo i izgradnju osmatračnice koja bi bila u funkciji za potrebe konjičkih izviđača, koji su i prije rata koristili ovo područje, ali i svim drugim građanima. Posebno bi ona bila atraktivna kao ponuda brojnim turistima koji dolaze u Konjic”, naglašava Omerović.

Ljepote Konjica ne prestaju nakon raftinga na Neretvi

U Konjicu su odavno svjesni da sve više privlače pažnju turista svojom bogatom ponudom na otvorenom i netaknutom prirodom koja ga okružuje. Jedna od najzanimljivijih atrakcija koja je osvojila srca posjetitelja svakako je raftinga na rijeci Neretvi. No, ljepote Konjica ne prestaju tu.

Panoramski pogledu koji se pruža s vidikovca na Vrtaljici otkriva sve ljepote Konjica iz potpuno nove perspektive. Za sve one koji traže spoj adrenalina, ljepote prirode i autentičnog iskustva, Konjic postaje idealno odredište.

Izvor: bljesak.info