Ministarstvo kulture i sporta KS objavilo poziv za dodjelu sredstava za filmsku produkciju

Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo objavilo je Javni poziv za dodjelu poticajnih sredstava za filmsku produkciju za 2024. godinu, saopštila je Služba za protokol i press KS.

U saopćenju se navodi da ulaganje u kinematografiju predstavlja ključni strateški cilj ovog ministarstva, a dodijeljeni poticaji namijenjeni su podršci u proizvodnji filmskih djela unutar Kantona Sarajevo. Ovaj poticajni program ima za cilj potaknuti kreativnost u filmskom stvaralaštvu, olakšati distribuciju filmskih ostvarenja, te stvoriti potrebne uslove za razvoj struke i projekata u filmskoj industriji, kao i promociju kulturnih proizvodnih i uslužnih potencijala Kantona Sarajevo kao produkcijske lokacije.

Poticaji, u skladu s Uredbom o vrstama, visini i načinu korištenja sredstava iz Budžeta Kantona Sarajevo za filmsku produkciju, dodjeljuju se kao bespovratna sredstva u iznosu do 30 posto prihvatljivih i opravdanih troškova utrošenih za proizvodnju audiovizualnog djela na teritoriji Kantona Sarajevo, nastali u toku tekuće fiskalne godine, u skladu sa izvještajem ovlaštene revizorske kuće.

Pravo učešća na javnom pozivu ima pravno lice registrovano u Kantonu Sarajevo koje proizvodi audiovizualno djelo na teritoriji KS kao producent, koproducent ili za koje obavlja produkcijski servis ili udruženje sa sjedištem u Kantonu Sarajevo koje ima ciljeve i djelatnosti usmjerene za podršku razvoja filmske produkcije i audiovizualnog djela.

Na web stranici Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo: www.mks.ks.gov.ba može se preuzeti potrebna dokumentacija, navodi se u saopštenju.

Izvor: akta.ba