Ministar Delić: Poziv malim i srednjim preduzećima da iskoriste produženje roka za unapređenje poslovanja kroz beskamatno kreditiranje

U okviru provođenja Programa poticaja maloj privredi za 2022. godinu Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, nakon provedenog javnog poziva za izbor banke partnera, potpisalo ugovor s UniCredit, ASA i BBI bankom koje kao njegovi partneri učestvuju u realizaciji kreditnih linija sa 100 posto subvencioniranom kamatnom stopom. Za realizaciju ovog programa u 2022. godini Ministarstvo privrede izdvojilo je pet miliona KM.

„Ministarstvo privrede je na ovaj način omogućilo subjektima male privrede finansijska sredstva po najpovoljnijim kreditnim uslovima, grejs periodom do 12 mjeseci, uz stopostotno subvencioniranu kamatnu stopu, a za što je izdvojilo oko pet miliona KM. Shodno ponudama banaka na ovaj iznos, ukupna vrijednost kreditnih linija je 107.850.000 KM, dok svaka pojedinačna banka ima na raspolaganju iznos sredstava zavisno od ponude koju je dostavila na javni poziv“, naveo je ministar privrede KS Adnan Delić.

On je dodao i da je realizacija prošlogodišnjeg programa počela početkom oktobra, te da banke nisu imale dovoljno vremena da plasiraju cjelokupni iznos od pet miliona KM koji je Ministarstvo obezbijedilo za pokrivanje kamata, što je razlog zbog kojeg je, kako je istakao, Ministarstvo tražilo od Vlade KS odobrenje aneksa ugovora bankama s ciljem produženja programa i tokom 2023. godine.

„Banke su imale manje od tri mjeseca da realiziraju ovaj program. Svjesni smo da je to kratak period, a nama je krajnji cilj da sva sredstva budu iskorištena i zato ćemo bankama produžiti rok do 30. juna ove godine. Dakle, privrednicima će beskamatne kreditne linije biti na raspolaganju i narednih pet mjeseci, a nakon toga već idu i javni pozivi za provođenje programa za 2023. godinu. Na ovaj način nastavljamo praksu koju praktikujemo unazad dvije godine, a to je da su ove beskamatne kreditne linije praktično otvorene i dostupne privrednicima tokom cijele godine“, pojasnio je ministar Delić. 

Iz Ministarstva podsjećaju da će banke nastaviti prihvatati i obrađivati kreditne zahtjeve bez prekida, obzirom da nema potrebe za raspisivanjem novih javnih poziva, niti bilo kakvih dodatnih administrativnih procedura, te pozivaju privrednike da iskoriste priliku za beskamatno kreditiranje u jednoj od tri navedene banke. 

Izvor: vlada.ks.gov.ba