Međunarodni turnir u fudbalu “Sarajevo Trophy” okupit će oko 3.000 djece iz devet zemalja

Međunarodni turnir u fudbalu “Sarajevo Trophy”, održat će se od 20. do 23. juna 2024. godine, u sklopu manifestacije “Novogradski dani 2024” u organizaciji “Akademije fudbala Sparta”.

Centralno mjesto održavanja turnira je tek obnovljeni stadion Otoka, gdje je Općina Novi Grad Sarajevo finansirala postavljanje umjetne trave i rasvjete, ali će se zbog grandioznosti turnira i velike zainteresiranosti utakmice održavati i na još nekoliko terena u Centru “Safet Zajko” i na Grbavici.

Ovaj događaj će okupiti neke od najboljih mladih fudbalera iz Europe i regije, pružajući im priliku da se takmiče na visokom nivou i uživaju u gostoprimstvu glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Turnir je namijenjen djeci uzrasta od osam do četrnaest godina, koja će se takmičiti u sedam zasebnih kategorija. Ove godine, “Sarajevo Trophy” će ugostiti oko 3.000 djece iz devet zemalja: Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Cilj turnira je promocija i razvoj fudbala među mladima, kao i isticanje turističkih i kulturnih znamenitosti Kantona Sarajevo. Kroz sportske aktivnosti i takmičenja, turnir doprinosi kulturnoj razmjeni i jačanju prijateljstva među učesnicima iz različitih zemalja.

Pored uzbudljivih fudbalskih utakmica, učesnici i posjetioci će imati priliku da uživaju u bogatom programu koji uključuje turističke obilaske, kulturne događaje i posebne radionice. Na turniru će biti dodijeljene nagrade za najbolje ekipe i pojedince, čime se potiče sportski duh i prepoznavanje izuzetnih talenata.

Posebno ističemo dodjelu nagrade za najboljeg odbrambenog igrača turnira, u znak sjećanja na Farisa Pendeka, bivšeg člana škole fudbala “Lokom” i “Top gol” koja je prethodila formiranju Akademije fudbala “Sparta”. Dakle, najvrijednija nagrada na turniru, koja će biti dodijeljena samo jednom igraču na cijelom turniru, nosiće Farisovo ime.

Ove godine turnirom se također obilježava i 11 godina postojanja Akademije fudbala “Sparta”, što čini ovaj događaj još značajnijim za sve učesnike i organizatore.

Pozivamo sve ljubitelje fudbala i sporta da dođu i podrže mlade fudbalere, uživaju u vrhunskom fudbalu i doprinesu stvaranju nezaboravne atmosfere.

Izvor: novigradsarajevo.ba