Maslinovo ulje novi adut Hercegovine – Zemljište i klima naročito pogodni za italijanske sorte masline

Mediteranska klima u Trebinju pogodno je stanište za više od 5.000 stabala masline, koliko je do sada zasađeno na krajnjem jugu Srpske, pa maslinovo ulje pretenduje da postane novi hercegovački brend.

Prve masline prije dvije decenije u Trebinje je donio vladika Atanasije iz Grčke, a posljednjih godina ova mediteranska kultura doživjela je ekspanziju, pa se iz godine u godinu zasadi povećavaju.

Dominiraju sorte iz Italije, a tu su i one iz Grčke i Španije.

Trebinjski vinogradar i maslinar Radovan Vukoje kaže za Glas Srpske da na njegovoj parceli pored vinograda rastu i masline.

– Velika je perspektiva za maslinarstvo u Trebinju, uz vinovu lozu i smokvu to je ključna mediteranska kultura. Mi imamo na lokalitetu Zasad polje hiljadu stabala maslinovog drveta i to pet različitih sorti. Tu su lećino, pedolino, frantoio, buža i bjelica, sorte koje smo posadili prije deset godina, a koje smo uzeli u Italiji od najvećeg njihovog maslinara Luiđija Gocija. Naš maslinjak je najveći u komadu u Srpskoj – kazao je Vukoje.

Prema njegovima riječima, uz posvećen rad i ozbiljnost u samoj proizvodnji, rezultat ne može izostati.

– Klima je idealna, pa kao i sve mediteranska kulture i maslina daje fantastične rezultate, odnosno odlična ulja. Siguran sam da u budućnosti možemo biti jedna od vodećih regija u proizvodnji, kako same masline, tako i maslinovog ulja – rekao je Vukoje.

Dodaje da je maslinovo ulje novi adut i velika šansa da se stvori još jedan hercegovački brend.

– Maslinovo ulje je naša velika šansa. Što se tiče vina, napravili smo brend, nalazimo se na tri kontinenta u Aziji, Evropi i Americi, tako želimo da nastupimo i sa maslinama, odnosno maslinovim uljem. Za to je potreban nešto duži period, jer na prvi rod masline treba sačekati 15 godina, dok su za vinovu lozu potrebne četiri godine, ali kad sve ukalkulišemo, napravićemo dobar rezultat i sa maslinom. Maslinu čekamo duže, ali biće vrhunski rezultat – istakao je Vukoje.

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije kaže za Glas da se ovoj kulturi posvećuje posebna pažnja.

– Posljednjih 18 godina maslina se uzgaja u manastiru Tvrdoš, a imamo i jedno stablo koje je starije od 330 godina. Za sada je cijeli kapacitet za manastirske potrebe, ali u planu je, kako širimo zasade maslina, da bude prostora i za prodaju masline i maslinovog ulja – rekao je on i dodao da su zemljišta i klima naročito pogodni za italijanske sorte.

Odlične ocjene

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije kaže da se već uveliko vodi računa o kvalitetu maslinovog ulja, koje je i te kako budućnost proizvodnje u manastiru Tvrdoš, ali i generalno u Trebinju.

– Posljednjih godina, koliko u Agromediteranskom zavodu u Mostaru ocjenjuju maslinova ulja iz naše regije, mi smo svake godine dobijali zlatnu medalju za ekstradjevičansko ulje – kazao je on.

Izvor: ba.ekapija.com

Related Posts

Svjetlostkomerc i Pomozi.ba u kampanji “Srcem za znanje i ništa manje”

Svjetlostkomerc i Udruženje Pomozi.ba, uz pomoć vjernih kupaca nastojat će osigurati pomoć za bolje i lakše obrazovanje djeci socijalno ugrožene kategorije u školskoj 2022/23 godini. Društveno odgovorna kampanja “Srcem za znanje i ništa manje” realizirat će se u periodu od 15.08. do 15.09.2022. godine. U navedenom periodu, građani će kupovinom u Knjižarama SVJETLOST i kupovinom brendova koje […]

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva

Konkurs Balkan 2022: Sufinansiranje projekata međunarodnih organizacija, javnih subjekata i civilnog društva Maeci Komitet ministara odobrio je 15. juna „Odluku o odobrenju i produžetku međunarodnih misija 2022“, kojom se za zemlje Zapadnog Balkana izdvaja iznos od 1,5 milion eura za doprinos procesima stabilizacije u regionu i napretku procesa pristupanja EU. Shodno tome, iz ovih sredstava biće sufinansirane[…]