Mahir je u svojoj školi jedini učenik, ali zahvaljujući vršnjacima iz OŠ Malta jučer je imao druga iz klupe

Sedmogodišnji dječak Mahir Behlulović jedini je učenik područne škole u selu Petrovići koje je udaljeno nekih 20-ak kilometara od Olova. Međutim, zahvaljujući dobroj volji učiteljice i i učenika sarajevske osnovne škole Malta, on je jučerašnji dan proveo malo drugačije.

Mahir pohađa drugi razred, marljiv je, komunikativan i željan znanja, a posebnu ljubav gaji prema knjigama. No, svoje dječačke dane u školskoj klupi provodi sam, s obzirom da je on jedini učenik učitelja Samira Kopića.

Stoga se učiteljica OŠ Malta u Sarajevu Aida Redžep, zajedno sa kolektivnom škole i svojim učenicima, potrudila da Mahir i učitelj Samir bar jedan dan provedu u drugačijem okruženju.

Mahir je danas bio gost u OŠ Malta, zajedno sa svojim vršnjacima je provjeravao znanje iz bosanskog jezika, družio i osjetio čar školskih dana kada klupu dijeli sa još nekim. Ipak, njegova priča nikako ne smije imati tužnu notu, već isključivo treba poslužiti kao primjer plemenitosti učiteljskog posla i toga da niti jedna škola ne bi trebala biti zatvorena dok postoji i jedno dijete koje ima potrebu za školovanjem, što nam je potvrdila i učiteljica Aida.

“Prvo bih pohvalila kolegu Samira jer raditi s jednim učenikom je veliki izazov. Mi u Kantonu Sarajevo često imamo mali broj učenika na časovima kulture, religije, ili nekih drugih predmeta pa se susrećemo sa izazovima kako održati pažnju djeci tih 45 minuta. Raditi cijelu školsku godinu je veliki izazov, ali ujedno govori o plemenitosti našeg poziva i govori o tome da škola mora postojati dok god postoji i jedno dijete koje ima potrebu za školovanjem”, kaže ona.

Da je to svojevrstan izazov složio se i učitelj Samir, ali kaže da je ujedno i razuvjerio sebe.

“Prije sam radio sa 20ak učenika, 30 i došlo je vrijeme da radim ono što nikad nisam radio – rad sa jednim učenikom. To je veliki izazov kako ću izdržati, da li će on moći izdržati 45 minuta, međutim kada sam došao prvo sam sebe razuvjerio i vidio sam da je Mahir jedno komunikativno dijete, željno znanja. Krenuli smo zajedno od početka i možda nam je zato obojici zanimljivo”, kaže učitelj

Dodaje da njihovi časovi nisu kao časovi kod ostalih, specifični su i rade dok se ne umore.

O tome kako je Mahir dočekao posjetu sarajevskoj školi, učitelj nam otkriva da je malo imao tremu, ali da je sve to prošlo kada se pridružio svojim vršnjacima na času.

Da je današnji dan bio poseban doživljaj potvrdio nam je i Mahir kojeg nismo puno htjeli ometati u druženju i učenju sa ostalim učenicima.

Izvor: klix.ba