Ljubuški je na dobrom putu očuvanja kulturne baštine

Kulturnu baštinu čine materijalna i nematerijalna dobra koja su naslijeđena od prethodnih generacija, a zadatak svih nas je sačuvati tu baštinu za one koje dolaze. I u Ljubuškom se, zahvaljujući obnovi i revitalizaciji kulturne baštine, javlja potreba za educiranjem o kulturnim dobrima, osobito mladih i školaraca.

Radionica za djecu

U novoizgrađenom posjetiteljskom centru na Gračinama, koji je najznačajnija investicija u arheologiju ljubuškog kraja, tako je nedavno održana radionica za djecu na kojoj je sudjelovalo 37 učenika Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić.

Bila je to prigoda da nauče nešto novo o baštini grada u kojem žive, ali i da se upoznaju s tamošnjim arheološkim materijalom. Inače, posjetiteljski centar na Gračinama vrijedan je 205.000 eura, na opremanje centra uloženo je 40.000 eura, dok će se u postav, prezentaciju i edukativne sadržaje uložiti još 80.000 eura. 

 JU Razvojna agencija Zapadnohercegovačke županije – HERAG organizirala je i radionicu s ciljem osnaživanja kapaciteta dionika u upravljanju u kulturi kako bi naučili održivo koristiti i upravljati kulturno-povijesnom baštinom.

Na radionici je sudjelovalo 14 uposlenika institucija koje na području Ljubuškog i Zapadnohercegovačke županije istražuju i čuvaju baštinu, obnavljaju je, prezentiraju, pripremaju razvojne i EU projekte temeljene na kulturnoj baštini.

 Još jedan događaj o važnosti kulturne baštine održan je upravo u Ljubuškom, a riječ je o regionalnoj konferenciji „(P)održimo baštinu!“ koja je okupila više od 100 sudionika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Tom prigodom mogli su poslušati neke od najboljih primjera obnove i upravljanja kulturnom baštinom, ali i izazova s kojima se pritom možemo susresti.

Dobro upravljanje – temelj uspjeha

Konferencija, koja je održana u sklopu EU projekta “Heritage Revived – Očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja“, koji se financira sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020 zatvorena je porukom da je dobro upravljanje temelj svakog uspjeha, ali i da u podlozi razvoja održivog turizma i kreiranja autentičnog doživljaja stoji odnos lokalne zajednice koja o baštini mora brinuti i njome se ponositi, na čemu je potrebno kontinuirano raditi. A Ljubuški je – na dobrom putu.

Inače, projekt Heritage REVIVED financiran je sredstvima Europske unije u okviru Interreg IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska–Bosna i Hercegovina–Crna Gora 2014. –2020. Vrijednost projekta je 1.965.441,19 EUR, od čega 85% iznosi sufinanciranje EU. Vodeći partner je JU Razvojna agencija Županije Zapadnohercegovačke HERAG, dok su projektni partneri Grad Ljubuški (Bosna i Hercegovina), Grad Solin (Republika Hrvatska), Županijska uprava za ceste Split (Republika Hrvatska) te Općina Ulcinj (Crna Gora).

Izvor: ljportal.com