Livanjski srednjoškolci/ke učili o gradnji mira i mirovnom aktivizmu

Trideset srednjoškolaca i srednjoškolki iz Livna imali su priliku sudjelovati na radionici te učiti o gradnji mira i mirovnom aktivizmu u okviru projekta „Zajedno za bolju i tolerantniju zajednicu“ čiji je nositelj Centar za građansku suradnju.

Srednja ekonomska škola, Gimnazija i Srednja strukovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ imale su po desetak predstavnika/ca na ovoj mirovnoj radionici koju je vodila te nesebično dijelila svoje znanje i iskustvo prva žena dobitnica mirovne nagrade od Mreže za izgradnji mira, Danka Zelić.

Sudionici/ce su u uvodnom dijelu imali priliku pogledati dio filma „Apostoli dobra“ koji se odnosi na fra Marka Gelu, livanjskog svećenika i čovjeka. Na tim temeljima su kroz naredne radionice imali priliku učiti o miru, zajedništvu te otvoriti brojne teme i različite percepcije o današnjem društvu i zajednici.

Što je mir i kako se postiže, što nas spaja, a što razdvaja, samo su neka od pitanja o kojima su livanjski srednjoškolci/ce imali priliku razmijeniti mišljenja.

„Naši osmjesi bili su mostovi koji su povezivali srca bez obzira na vjeru, naciju ili bilo koju drugu različitost. U tom skladu, bezuvjetno su pružali podršku jedni drugima, učeći kako zajedničkim snagama premostiti svaku prepreku koja se nađe na njihovom putu.“ rekla je  Lota Dalić, predstavnica Ekonomske škole na radionici.

Na pitanje kako se gradi mir, dobili smo mnogo odgovora, o potrebi za boljim razumijevanjem ljudi, uvažavanjem tuđih mišljenja, izgrađivanjem svog karaktera što će na kraju rezultirati prihvaćanjem različitih stavova, osvještavanjem ljudi o događajima koji su donijeli nemir ali prije svega tolerancijom, razumijevanjem, empatijom, solidarnošću, zajedništvom i dobrim srcem.

Voditeljica radionice kazala je da ovaj format pruža priliku mladima da istraže i saznaju o mnogim stvarima o drugima koje možda ne bi imali prilike naučiti na drugi način te naglasila: „Kroz otvorenu i podražavajuću atmosferu, mladi su imali priliku razmijeniti iskustva, perspektive i znanja, što je obogatilo njihovu spoznaju svijeta i razumijevanje različitih stajališta. Stoga je ova vrsta radionica ne samo potrebna, već i izuzetno korisna za razvoj mladih kao individualaca i članova zajednice.“

Naše aktivnosti podržane su kroz projekat „Unaprjeđenje društvene kohezije kroz saradnju u oblasti pružanja lokalnih usluga u Bosni i Hercegovini“ koji financira Fond za izgradnju mira Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija (PBF), a provode Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u ime Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini.

cgslivno.org