Krajem decembra novi javni poziv za investiranje u smanjenje aerozagađenja u TK – Na raspolaganju milion maraka

Krajem decembra ove godine biće raspisan javni poziv namijenjen za smanjenje aerozagađenja na području Tuzlanskog kantona, uzrokovano individualnim ložištima.

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)


Potaknuti prethodnim iskustvom, Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK u saradnji sa UNDP-em realizovaće još jedan projekat sufinansirnaja smanjenja zagađenosti zraka.


– S tim da će ovaj put predmet subvencioniranja biti ne samo nabavka odnosno sufinansiranje nabavke kotlova na pelet, nego ćemo sufinansirati i nabavku toplotnih pumpi i nabavku solarnih panela, a razmišljamo i o sufinansiranju ugradnje fasade i zamjene stolarije sa modernom PVC stolarijom. Milion maraka će biti na raspolaganju, s tim da će 600.000 KM biti na raspolaganju za MSP, a 400.000 KM za fizička lica – kazao je Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK, prenosi RTV Slon.


Pilot projakat pokazao je da postoji potreba, ali i želja građana za smanjenje aerozagađenja, istakao je resorni minstar. Od 400 prijava koje su stigle na adresu ministarstva, kriterije je ispunilo 320 osoba, kojima je peć na čvrsto gorivo zamijenjena peći na pelet.


– Nažalost postoji veliki broj domaćinstava gdje je primarni izvor zagrijavanja upravo s uindividualna ložišta. Prema tome ovih 300 domaćinstava, odnosno do kraja godine možda i 600, ne može značajno promijeniti kvalitet zraka, međutim to je jedan vid našeg opredjeljenja, da u narednom periodu izdvojimo značajnija sredstva. Ono što ću istaći jeste da na adresu dolaze stalno upiti kad će se nastaviti javni poziv, prema tome znači da postoji volja i želja građana za jedan ovakav vid subvencije – naglasio je Rožnjaković.


Iako je odziv građana na javni poziv bio izuzetno velik, razoračaravajuće je da je iz najzagađenijih gradova i općina TK, odnosno Tuzle, Živinica i Lukavca, bio najmanji odziv građana.


– Mi smo Živinicama dodijelili milion maraka na ime izgradnje sekundarne mreže i smatramo da ćemo time rješiti kvalitet zraka u Živinicama. Taj milion je već na raspolaganju i nadamo se da će oni što hitnije utrošiti sredstva. U Tuzli je potrebno raditi dalje na širenju ove mreže. Što se tiče Lukavca i tamo izdvajamo značajnija sredstva putem programa raspodjele sredstava od ekoloških naknada i nadamo se da će i kvalitet zraka u Lukavcu biti što čišći i kvalitetniji – dodao je resorni ministar.

ba.ekapija.com