Koja znanja nosim sa prakse u loncu? Koje bi aplikacije i tebi mogle biti korisne?

U ovom blogu ćeš moći saznati koje aplikacije sam koristila na svojoj praksi u loncu i kakav sadržaj sam kreirala. Važno je naglasiti da se sa pola njih nisam imala priliku ranije sresti i to je još jedna prednost ovog internshipa.

Pozdrav svima! 👋 💜

Posljednja tri mjeseca sam provela kao internica u loncu i moja praksa još nije gotova, ali već sada mogu reći da nosim zaista bogato iskustvo i mnogo znanja sa sobom. Kada sam došla nisam znala šta je moj posao, šta treba da radim i da li ću se snaći kao content creator jer nisam imala iskustva raniije. 

Pošto znam da mnoge mlade i ambiciozne ljude u ovoj zajednici zanima posao koji ja radim, a većina ne zna šta se sve krije iza njega, odlučila sam podijeliti svoje mišljenje i iskustvo, ali opisati aplikacije koje su mi bile korisne prilikom rada.

Značaj društevnih mreža 

Prije svega, imam potrebu da naglasim da su društvene mreže zaista veoma korisne i važne koliko za promociju sadržaja koji plasiramo, toliko i za privlačenje pažnje mladih osoba. Ja sam najviše radila sa Instagram-om i Facebook-om. Ako znaš kako pravilno koristiti ove dvije društvene mreže, onda ti one mogu donijeti samo dobro. Ja tek sada shvatam da sam zbog ove prakse počela voditi računa kako izgledaju moje objave na privatnom profilu. 

Office 365

Prva stvar koju sam naučila kada sam došla je Office 365. Veoma važna aplikacija u poslovnom svijetu, ali i u mnogim drugim sferama. Sve što ti je potrebno se nalazi na jednom mjestu. To je napredna aplikacija  za povećanje produktivnosti pojedinca i cijele porodice. Microsoft 365 namijenjen je ostvarivanju boljih rezultata uz inovativne aplikacije sistema Office. Jedna od mnogih prednosti je što se može koristiti za kućnu, poslovnu upotrebu, ali i za velike firme. U svakom budućem poslu koji budem radila, sigurna sam da će mi stečeno znanje mnogo koristiti.

Asana

Asana je odličan besplatan softver za upravljanje projektima, zadacima, kontaktima i drugim informacijama. Ova aplikacija olakšava organizaciju, koordinaciju i balans poslovnih i privatnih obaveza te olakšava upravljanje vremenom. Asana omogućava praćenje i rad na više projekata istovremeno. Pošto radim u timu sa drugim kolegama i potrebno nam je da sve zadatke imamo na jednom mjestu te da znamo šta je kome dodijeljeno, naučila sam koristiti i ovu aplikaciju. Sigurna sam da će mi biti od koristi ako opet budem imala priliku raditi timski. Svaki dan znam koje su mi obaveze i koji je rok do kada ih trebam završiti, ali i mogu slati sve što završim svojim mentorima tako da u što kraćem roku dobijem povratne informacije. Zbog toga je ovo veoma korisna aplikacija i drago mi je što sam naučila raditi u njoj.

CMS

Ja ovu aplikaciju zovem temeljom lonac zajednice. Mjesto odakle sve počinje i gdje se sve završava. 😂 Najviše posla sam obavljala kroz CMS(Content Management System), aplikaciju koja mi je omogućavala da pratim sadržaj, korisnike i sve vezano za lonac stranicu. Radi se o softverskoj aplikaciji koja omogućava  upravljanje digitalnim sadržajem. Ovo se odnosi na kreiranje i dopunu sadržaja na web stranicama na jednostavan i pregledan način. Kroz CMS moderiram sadržaj koji je objavljen u loncu. To podrazumijeva uređivanje objava tako da sve bude gramatički ispravno, da prati kontinuitet i teme naše zajednice, ali i da bude lijepo i privlačno za oko novih i starih članica i članova. Prevođenje resursa, kreiranje formi, prolazak kroz prijave za razne pozive u loncu, brisanje lažnih profila i botova, uređivanje trakica, slider slika, naslovne strane, tema, aktuelnih poziva, ali i još mnogo toga sam naučila raditi zahvaljujući ovoj aplikaciji. 

—————————————————————————————————————————————————————————————————————

Sada ću preći na aplikacije koje su meni lično bile najzanimljivije jer je to mjesto gdje sam mogla pokazati svoju kreativnost i maštu, ali i zbog kojih mi se posao koji radim još više svidio. 😍 Također ćeš u nastavku moći vidjeti i neke od objava koje sam ja kreirala. 🤩

Canva

Sa Canvom sam se susrela prvi put kada sam pisala svoj prvi blog za prijavu na ovu plaćenu praksu. Tada nisam znala da ću ovu aplikaciju najviše koristiti u kreiranju sadržaja. Bila sam veoma sretna jer sam sama savladala mnoge tehnike koje ova aplikacija donosi, ali i na taj način pomogla da sve što se plasira na društvene mreže ili samu lonac stranicu izgleda kvalitetno i privlačno. Za one koji nisu ranije čuli za Canvu, u nastavku slijedi mali opis. 👇

Canva je brz i jednostavan web alat za grafički dizajn. Namijenjen je osobama koje nemaju skupocjene alate niti znanje kako se njima koristiti ali bi svojim prezentacijama, posterima i infografikama željeli dati profesionalni izgled. Alat omogućava unaprijed definirane predloške (poster, čestitka, infografika, prezentacija, objava na društvenoj mreži i slično) kao i mogućnost definiranja vlastitih dimenzija. Cilj je omogućiti korisniku velik skup resursa (slike, ikone, fontovi) unutar kojih može pronaći šta želi kako bi dizajnirao po svojoj zamisli.

U nastavku možeš vidjeti neke od objave koje sam kreirala pomoću Canve 👇💜https://www.instagram.com/reel/Cr2_A0wpu1r/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Flonac.pro&rp=%2Fbs%2Fkoja-znanja-nosim-sa-prakse-u-loncu-koje-bi-aplikacije-i-tebi-mogle-biti-korisne#%7B%22ci%22%3A0%2C%22os%22%3A6969%2C%22ls%22%3A4308.899999976158%2C%22le%22%3A4650.700000047684%7Dhttps://www.instagram.com/reel/CsBP6wJtbCD/embed/captioned/?cr=1&v=14&wp=540&rd=https%3A%2F%2Flonac.pro&rp=%2Fbs%2Fkoja-znanja-nosim-sa-prakse-u-loncu-koje-bi-aplikacije-i-tebi-mogle-biti-korisne#%7B%22ci%22%3A1%2C%22os%22%3A6973.100000023842%2C%22ls%22%3A4308.899999976158%2C%22le%22%3A4650.700000047684%7D

Brekout clips

Još jedna veoma zanimjliva i moderna aplikacija je brekout clips. Kada mi je mentorica pokazala ovu aplikaciju, ja sam bila oduševljena jer je neobična i korisna ako želite da privučete pažnju, posebno za neke predstojeće događaje. Ja sam skoro pola radnog vremena istraživala i upoznavala se sa aplikacijom jer naučiti nešto novo, a pored toga i zanimljivo je zaista korisno. Imaš mogućnost da kreiraš zapanjujuće 3D video oglase za sve platforme od nule ili istražiš predloške. Jedina mana joj je što se plaća. 😂

U nastavku pogledaj jednu od objava koje sam kreirala pomoću ove aplikacije. 👇

https://www.kapwing.com/e/64885e082363eb021c80028c

https://www.kapwing.com/e/64885e4c01032f0021f419a6

QR Code Generator

Ovu aplikaciju sam imala priliku koristiti samo jednom, ali i to mi je bilo dovoljno da naučim nešto novo i savladam još jednu u nizu aplikacija. QR kodovi su nam bili potrebni kada smo išli na sajam jer je to bio najlakši način da se zainteresovani povežu sa nama i zaprate naše društvene mreže i stranice. Da bi izgledao što zanimljivije, ja sam ga uredila u ovoj aplikaciji. Hvala mojoj mentorki što mi je zadavala ovakve poslove jer sam u njima mogla dokazati kreativnost. Evo jednog QR koda koji sam kreirala.

———————————————————————————————————————————————————————————————————

Posebno bih izdvojila sljedeći članak, na koji sam ponosan jer je bio prava prilika da dokažem svoje novinarske sposobnosti, kreativnost i dizajn: [INTERVJU] Anđela Kanjo: Ideja za biznis koja se rodila još u srednjoškolskim klupama

Ja se nadam da sam ti makar malo mogla približiti kako izgleda moj rad u aplikacijama koje sam nabrojala i da će ti neka od njih biti od koristi u poslovima koje budeš obavljala ili obavljao. 💜

Sretno! ☘

Izvor: lonac.pro