Kako se finansijske vještine razvijaju u doba vještačke inteligencije

U dobu koje karakteriše sveprisutna vještačka inteligencija i napredna automatizacija, sposobnost ostvarivanja efektivnih međuljudskih odnosa postaje ključna odlika koja izdvaja profesionalce u finansijskom sektoru. Promjene koje donose digitalne tehnologije, uključujući široku upotrebu generativne AI, temeljito preoblikuju tradicionalne načine obavljanja finansijskog posla. Ova tehnološka revolucija ne samo da utječe na metodologiju rada već i na vještine koje su finansijskim profesionalcima potrebne, što postavlja nove izazove za liderstvo unutar organizacija. Prepoznavanje i razvijanje novih sposobnosti postaje neophodno za očuvanje konkurentnosti i otpornosti organizacija u brzo mijenjajućem okruženju.

Pred finansijskim liderima stoje izazovi kako prilagoditi svoje strategije privlačenja i razvoja talenata novim realnostima tržišta rada. Ključno je prepoznati rastuću važnost širokog spektra vještina, koji se proteže od dubokog stručnog znanja u finansijama do sposobnosti upravljanja podacima, tehnologijom i razvoja uvida koji će doprinijeti poslovanju. Osim toga, liderstvo, komunikacija, sposobnost rada u timu, coaching i mentorstvo postaju sve važniji. Analizom oglasa za posao uočava se povećana potražnja za ovakvim profilima, što ukazuje na potrebu za holističkim pristupom u razvoju kadrova.

Da bi se uspješno navigiralo kroz tehnološke promjene i iskoristile prednosti koje vještačka inteligencija nudi, finansijske organizacije moraju poduzeti konkretne korake. To uključuje definisanje strategija za identifikaciju ključnih vještina potrebnih u kratkoročnoj, srednjoročnoj i dugoročnoj perspektivi, procjenu postojećih sposobnosti zaposlenih, te usmjeravanje resursa u ciljane programe za razvoj prioritnih vještina. Osim toga, neophodno je strateško regrutovanje talenata koji mogu ispuniti identificirane praznine. Ovaj pristup osigurava da finansijske organizacije ostaju prilagodljive, otporne i sposobne za inovacije, čime se omogućava ne samo preživljavanje već i prosperitet u dinamičnom okruženju obilježenom stalnim tehnološkim napretkom.

Pogledavši kako finansijske organizacije u svijetu prilagođavaju svoje strategije zbog tehnološkog napretka, razgovarali smo sa gdinom Dinom Bojčić, direktorom Unija Smart Accounting d.o.o., kako bismo saznali više o njihovim iskustvima i pristupima.

  1. Kako se potražnja za određenim vještinama unutar finansijskog sektora promijenila u posljednjih nekoliko godina, i koje trendove zapošljavanja očekujete u budućnosti?

Posljednjih godina finansijski sektor doživio je značajne promjene u potražnji za određenim vještinama, uslovljene digitalizacijom i sve većom primjenom automatizacije. U Uniji pratimo trendove na tržištu, usvajamo nove tehnologije i prilagođavamo se promjenama tako što investiramo u obuku i razvoj naših zaposlenih.  Kada govorimo o samom finansijskom sektoru, a preciznije djelatnosti u kojoj mi poslujemo, u budućnosti očekujemo još više digitalizacije, pa i onaj “crni scenarij” u kojem će određeni poslovi izumrijeti ili biti zamijenjeni robotima. Ali u isto vrijeme očekujemo povećanje potražnje za stručnjacima/consultantima iz oblasti računovodstva, poreskog savjetovanja i slično.

  1. Kako Unija Smart Accounting identifikuje koje vještine će biti potrebne vašem timu u budućnosti, s obzirom na brze promjene koje donosi vještačka inteligencija?

Mi koristimo kombinaciju tržišnih istraživanja, povratnih informacija od klijenata i analiza preformansi kako bi identifikovali koje će vještine biti potrebne našem timu u budućnosti. Kroz različita partnerstva i uz naš IT tim stručnjaka, nastojimo da budemo u toku sa najnovijim razvojima u oblasti vještačke inteligencije. Pored toga, redovno ažuriramo i prilagođavamo naše interne procese kako bismo osigurali da naš tim ostane u koraku sa vremenom i inovacijama.

  1. Kako procjenjujete i razvijate sposobnosti vaših zaposlenih u skladu sa novim tehnološkim zahtjevima?

Kroz kontinuiranu edukaciju i profesinalni razvoj pokušavamo da procjenjujemo i razvijamo sposobnost naših zaposlenih. Ovo uključuje internu obuku, radionice, te pristup online i onsite kursevima i certifikatima. Kroz redovne evaluacije preformansi, identifikujemo područja na kojima imamo prostor za unapređenje i prilagođavamo individualne planove obuke kako bismo osigurali da naš tim ostane kompetentan na tržištu.

  1. Kako vidite budući razvoj finansijskog sektora s obzirom na tehnološki napredak, posebno u području vještačke inteligencije?

S obzirom na tehnološki napredak, očekujemo da će se finansijski sektor nastaviti unapređivati prema sve većoj automatizaciji i inteligentnoj analizi podataka. Ovo će dovesti do poboljšanja efikasnosti i smanjenja rizika. Unija Smart Accounting se priprema za ovaj razvoj kroz investiranje u tehnologije i obuku zaposlenih, kako bismo mogli pružiti usluge koje zadovoljavaju očekivanja i potrebe naših klijenata.

  1. Koje praktične savjete biste dali finansijskim profesionalcima i organizacijama kako bi se najbolje pripremili za predstojeće promjene u potrebnim vještinama?

Finansijskim stručnjacima i kompanijama savjetujemo da kontinuirano ulažu u razvoj tehnoloških vještina. To podrazumijeva osposobljavanje za korištenje svih naprednih alata za analizu podataka i primjena u finansijama kao i praćenje najnovijih trendova, u dijelu cyber sigurnosti. Primjena raznih AI rješenja je nešto što će postati standard u poslovanju, te kompanije koje ne prihvate te promjene postati će nekonkurentne jer će radna snaga za jednostavne poslove postati preskupa. Također, kompanije bi trebale ulagati kontinuirano u edukaciju zaposlenih kako bi mogli brzo odreagovati na promjene u ovoj industriji.

Izvor: rolify.com