Kakanj i ove godine pomaže stanovnike/ice u potrebi

Nakon što su prošle godine sredstva za doček Nove godine na otvorenom u Kaknju bila preusmjerena za djecu s dijabetesom, polaznike/ce Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Dobrinje, Centra za rani rast i razvoj, kao i polaznike/ce Caritasovog programa za predškolski odgoj, te za korisnike/ce subvencija od 50% i 100% za boravak u predškolskim ustanovama, ove će se godine ta sredstva preusmjeriti za subvencije najugroženijim penzionerima/kama.

Na zvaničnoj Facebook stranici Općine Kakanj 13. decembra 2022. godine javnosti je saopćeno da će novac planiran za koncert u novogodišnjoj noći biti usmjeren za pomoć penzionerima/kama, što će se realizirati kroz subvencije.

Dok moji sugrađani penzioneri s tako malom penzijom plaćaju litar ulja 4 KM, nemam srca isplatiti desetine hiljada maraka narodnog novca nekoj muzičkoj zvijezdi za 2-3 sata nastupa u novogodišnjoj noći. Tih 45.000 KM će biti iznos subvencije najugroženijim penzionerima za 2023. godinu. No, to ne znači da u Kaknju neće biti nikakvog programa. Imat ćemo 3 koncerta, a većim dijelom ćemo se oslanjati na domaće snage. Bit će i zabave za mališane, ali i paketića za one koje kao društvo i zajednica nikada ne smijemo zaboravljati. Uskoro više informacija o programu.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, 13.12.2022.

I dok će građani i građanke Kaknja imati priliku da novogodišnje praznike proslave u periodu od 27. do 30. decembra 2022. godine novogodišnjim programom “Kakanjska zimska čarolija 2022”, koji će biti besplatan za sve, ovo nije prvi put da općinska uprava ovog grada iskazuje senzibilitet prema socijalno ugroženim kategorijama stanovnika/ica Kaknja.

Naime, i krajem 2021. godine saopćena je odluka načelnika Bajtarevića kojom su sredstva za doček Nove godine na otvorenom bila preusmjerena za djecu s dijabetesom, polaznike/ce Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Dobrinje, polaznike/ce Centra za rani rast i razvoj, kao i polaznike/ce Caritasovog programa za predškolski odgoj, te za korisnike/ce subvencija od 50% i 100% za boravak u predškolskim ustanovama.

Umjesto dočeka Nove godine na otvorenom u složenoj epidemiološkoj situaciji paketići za djecu s dijabetesom prilagođeni njihovim prehrambenim potrebama, paketići za polaznike Centra za djecu i odrasle s posebnim potrebama Dobrinje, paketići za polaznike Centra za rani rast i razvoj, za polaznike Caritasovog programa za predškolski odgoj, te za korisnike subvencija od 50 % i 100 % za boravak u predškolskim ustanovama. Ovu humanu aktivnost je podržala i kakanjska firma “Lilo Cosmetics” čime je pokazala istančani senzibilitet spram djece. Paketići će biti dodijeljeni u okviru manifestacije “Kakanjska zimska čarolija”.

Načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević, 28.12.2021.

Podsjećamo, slične prakse imali su i Bajtarevićevi prethodnici Aldin Šljivo i Nermin Mandra.

Tako je iz općinske uprave Kakanj krajem 2019. godine saopćeno da će dio sredstava planiranih za doček Nove godine Općine Kakanj biti usmjeren u humanitarne svrhe, a nešto kasnije saopćeno je i da je “značajan dio sredstava planiranih za doček Nove godine Općina Kakanj izdvojila za kupovinu konzervirane hrane, čarapa i kapa za migrante te za kupovinu paketića za djecu s posebnim potrebama”. I krajem 2016. godine saopćeno je da će sredstva planirana za doček nove 2017. godine biti preusmjerena za liječenje bolesnog sugrađanina.

S obzirom na činjenicu da je Općina Kakanj dvije godine zaredom, na čelu s načelnikom Mirnesom Bajtarevićem, sredstva za doček Nove godine preusmjerila za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, Istinomjer stav načelnika Općine Kakanj po ovom pitanju ocjenjuje dosljednim.

Izvor: istinomjer.ba