Job shadowing – Za rast i razvoj organizacija ključna je podrška!

Institut za razvoj mladih KULT danas su posjetili predstavnici Vijeća mladih Federacije BiH.

Današnji dan naši gosti su posvetili razmijeni informacija i dosadašnjih iskustava sa uposlenicima Instituta te usvajanju novih znanja. Zahvaljujući ovoj posjeti, naši gosti su imali priliku vidjeti kako rad Instituta izgleda u praksi te pitati sve ono što ih zanima i što smatraju da će im koristiti u budućem radu njihove organizacije.

Podrška i pomoć izuzetno su važni za rast i razvoj organizacija, a Institut kroz svoje djelovanje nesebično nudi podršku i motivira sve organizacije da djeluju u svojim zajednicama i budu sistem podrške.

“Današnji dan opisao bih kao novo iskustvo jer smo se na ovaj način približili radu Instituta i sada su nam određena pravila i procedure mnogo jasniji. Sa Institutom dugo već sarađujemo, a danas smo posebno osjetili taj duh organizacije. Dobili smo mnogo korisnih savjeta, a posebno kada je riječ o administraciji i tehničkim stvarima, kako bismo mogli bolje raditi na razvoju naše organizacije i upotpuniti svoju viziju – šta je to čime bismo trebali biti vođeni kako bismo rasli? A sve je mnogo drugačije kada to vidiš u praksi nego kada čitaš iz dokumenata”, rekao je Armin Ćehić, administrativno-finansijski službenik.

Institut za razvoj mladih KULT razvio je koncept Job shadowing koji će organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini pružiti novu perspektivu organizacijskog razvoja. Ovaj koncept se najčešće koristi kao oblik stručnog usavršavanja, te služi za proučavanje svakodnevnih aktivnosti, posla, radnog okruženja, primjene različitih metoda i modela rada u praksi.

Cilj programa jeste transfer znanja, iskustva i dijeljenje praktičnih savjeta u različitim oblastima djelovanja nevladinih organizacija, a koje su od značaja za razvoj i unapređenje organizacijskih kapaciteta. Pored mentorstva, savjetodavne uloge i osnaživanja ljudskih resursa, cilj je umrežavanje, motiviranje na stvaranje partnerstva i pružanje podrške razvoju civilnog sektora. Razlog razvoja i provođenja ovakvog koncepta jeste da se sve pozitivno, korisno i praktično u nekoj organizaciji prenese i na druge organizacije, a to je prilika koja često nedostaje mnogim organizacijama.

Vidljivo motiviranje drugih i dobra saradnja s partnerima razlozi su da Institut nastavi dalje s posjetama i bude podrška u jačanju organizacijskih kapaciteta s ciljem stvaranja boljih prilika za društvo u kojem živimo.

Institut za razvoj mladih KULT se zahvaljuje današnjim gostima.

S nestrpljenjem očekujemo posjete koje nam slijede!

Više o konceptu Job shadowing možete pročitati  OVDJE, a ukoliko imate dodatnih pitanja, možete se javiti putem e-mail adrese selma.sljivo@mladi.org.

Izvor: mladi.org