Javni poziv za događaj “Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti”

Grad Sarajevo je aplicirao za status Evropske prijestolnice mladih 2026. te je uspio ući u finale natjecanja za ovu prestižnu titulu što je ogroman uspjeh. Kako bi dobili status prijestolnice mladih znači da svi zajedno Sarajevo gradimo po mjeri mladih, a ono što je najvažnije jesu stavovi i mišljenja mladih.

Grad Sarajevo poziva sve mlade sa područja Kantona Sarajevo da nam se pridruže na događaju jedinstvenog naziva Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti. Događaj je namijenjen motiviranim mladim osobama koje žele predložiti, inovirati i osmišljavati kreativna rješenja za stvaranje boljih uslova za mlade u Sarajevu. Mladi će na događaju imati priliku da razgovaraju sa političarima i predstavnicima različitih institucija iz Kantona Sarajevo, Federacije BiH i drugih nivoa vlasti.

Ako si mlada osoba starosne dobi od 15-30 godina sa prebivalištem u Sarajevu ili predstavnik organizacije koja radi sa mladima koja djeluje u Sarajevu, promišljaš o  problemima mladih, imaš kreativne ideje kako da odgovoriš na postojeće potrebe i probleme mladih, imaš ideje kako bi Sarajevo moglo biti više naklonjeno mladima onda je ovo poziv za tebe. Jedan od ciljeva događaja je učiniti Sarajevo boljom sredinom za život svih nas. Mladi će zajedno sa donosiocima odluka i predstavnicima vlasti razgovarati o konkretnim idejama i aktivnostima iz različitih oblasti koje će biti sastavni dio programa za dobijanje titule Evropske prijestolnice mladih.

Na ovom događaju će Grad Sarajevo i četiri općine koje su u sastavu Grada potpisati Sporazum o saradnji kojim se još jednom daje podrška Sarajeva, ali i pokazuje spremnost za kreiranje boljih uvjeta za mlade.

Događaj će se održati 13. juna (utorak) u periodu od 10.00 do 12.00 sati na lokaciji Dječija kuća Novo Sarajevo, Grbavička bb.

Prijaviti se možeš putem linka: https://s.mladi.org/mladi_su_srce_sarajeva_dijalog ,do ponedjeljka 12. juna 2023. godine do 12.00 sati.

Dodatne informacije o događaju možeš dobiti i putem emaila: nevio.bruck@kultbih.org ili broja telefona: 033 778 768.

Partneri Gradu Sarajevo za aplikaciju Sarajevo Evropska prijestolnica mladih su:   Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Zora, Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Stari Grad, Vijeće mladih Novi Grad i Vijeće mladih Federacije BiH.

Titulu Evropske prijestolnice mladih svake godine dodjeljuje najveća platforma omladinskih organizacija u Evropi, Evropski forum mladih. Gradovi finalisti za 2026. godinu pokazali su posvećenost mladima, kontinuirano ulaganje i integriranje mladih u svakodnevni gradski život. Zajedničkim snagama ostvarimo cilj dobijanja titule Evropske prijestolnice mladih jer MLADI su SRCE SARAJEVA.

NAPOMENA: Izrazi koji su radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu u dokumentu bez diskriminacije se odnose jednako na osobe svih rodova.

Izvor: mladi.org