Jačanje konkurentnosti i ulaganje u izvozno-orijentisane industrije za snažniji rast bh privrede

Stabilan rast domaćih preduzeća pokazatelj je kvalitetnog ekonomskog rasta i većih mogućnosti za konkurentnost na evropskom tržištu. Mala i srednja preduzeća nosioci su evropske ekonomije. Evropska unija stoga ulaže značajna sredstva u razvoj potencijala bh malih i srednjih preduzeća, kako bi im pomogla unaprijediti proizvodnju, poboljšati kvalitetu proizvoda i ojačati interne kapacitete.

U cilju stvaranja novih i očuvanja postojećih radnih mjesta te jačanja privrede Bosne i Hercegovine, Evropska unija pomaže razvoj bh. preduzeća kako bi uspješnije doprinijeli osnaživanju lokalne zajednice i osigurali bolju kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine. Kroz projekat EUProLocal, Evropska unija je podržala i sektor metalne industrije omogućavajući preduzećima iz ovog sektora ne samo razvoj poslovanja, nego i obuku radnika, lokalna partnerstva, nova zapošljavanja te nabavku najsavremenije opreme, ugovaranje novih poslova i proširenje asortimana proizvoda.

Kompanija „Kovan d.o.o.“ iz Gračanice je zahvaljujući sredstvima Evropske unije prva u Bosni i Hercegovini nabavila najsavremeniju robotizovanu mašinu za zavarivanje. Nijaz Halilović, direktor kompanije, ističe važnost takvog ulaganja u razvoj kompanije i obučavanja uposlenika za rad na najsavremenijim mašinama.  „Mi smo uz pomoć Evropske unije implementirali nabavku robotske ćelije za zavarivanje, najnovije tehnologije koja se može naći na prostorima Evrope, te smo samim tim dobili mogućnost da uzimamo nove poslove, da imamo neke nove tehnološke zahtjeve u proizvodnji, u preradi metala,“ ističe Halilović.

Kompanija zapošljava oko 280 radnika, a bavi se proizvodnjom visokokvalitetnih kotlova, kamina te potpuno automatizovanih sistema grijanja na pelet. Kvalitet njihovih proizvoda prepoznat je i izvan Bosne i Hercegovine, a upotreba nove tehnologije, zahvaljujući sredstvima Evropske unije, otvorila  je nove poslovne mogućnosti za kompaniju, ali i za lokalnu zajednicu. Savremene tehnologije koje sada primjenjuju uzor su i za ostale kompanije u okolici kako se može unaprijediti proces proizvodnje i proširiti asortiman proizvoda. „Utjecaj nabavke te tehnologije na lokalnu zajednicu je svakako bio što smo mogli sa novim poslovima zapošljavati nove uposlenike a sama ta tehnologija u našoj lokalnoj zajednici omogućila je i drugim firmama da koriste usluge tehnologije robotskog zavarivanja te da to implementiraju u svoje buduće proizvode,“ kaže Halilović.

Uspješnim i održivim razvojem bh kompanije otvaraju nove mogućnosti za svoje uposlenike, doprinose razvoju svojih lokalnih zajednica i jačaju privredu Bosne i Hercegovine. Evropska unija kontinuirano ulaže i podržava razvoj kompanija kako bi osigurala stabilniji rast i razvoj i unaprijedila konkurentnost bh kompanija na domaćem i evropskom tržištu.

euinfo.ba