BELLSPIRATION CLUB – MILA MIHAJLOVIĆ: Ja jedino sanjam o ljubavi i imam ideju o ostvarenju jednakosti svih živih bića (Part 1/4)

1) Draga Mila, za tebe vežemo knjige, pisanje, jedna si od najmlađih autora sa naših prostora… Ali ko je zaista Mila, o čemu sanja, šta voli i čime se to ona sve bavi? Za čitaoce Bellspiration bloga, predstavi nam se, da te svi upoznamo.

Draga, pre svega bih želela da ti se zahvalim na ovoj divnoj prilici da sa tvojim još divnijim pratiocima podelim jedan sažetak mog života i mog stvaranja. Tačno, za mene ljudi, što se generalno tiče veština, vezuju lepo pisanje, umetničku slobodu pri izražavanju, savremenu književnost i opisivanje ovog suludog doba u kom smo se svi našli. Elem, ko sam ja u potpunosti, sad cu ti reći… Ja sam Mila, čija je duša nastala kao produkt ljubavi dva bića, a moje ime predstavlja želju moje pokojne bake da me svi vide kao jednu milu osobu, vedra duha i lepa lica, i ta njena želja se ostvarila, samo ne u očima svih, nego u očima onih koji stvari sagledavaju iz jednog realnog ugla. Ja sam jedna mlada žena koja se neprekidno bori za izjednačenje položaja muškaraca i žena u svim aspektima, ja sam ona koja neprekidno traga za pravdom i istinom, čak i u ovom svetu punom laži, koji me nimalo ne sputava.

Od svojih malih nogu imam stav i mišljenje koje mi niko nije poljuljao, niti oduzeo, jer ja to nisam dozvolila. Kako sam iskrena, tako moram i reći da nekad kažem i previše, a nekad čak i premalo, ali uvek jasno. Majka me je učila da budem nezavisna, jaka žena, koja će stvoriti sebi sve što ona nije imala šanse da stvori – i to sam postala, a čak i dalje to postajem, uz podršku nje, mog dede i oca, i naravno, mojih srcu dragih prijatelja. Mila jedino sanja o ljubavi. Rođena sam u svetu u kome je ljubav potcenjena, u kome su bitni jedino materijalna stanja i spoljašnji izgledi, i to je, od kada sam postala svesna sebe i mog postojanja, probudilo tugu u meni. Pritom, stvaramo uz posredstvo jednog represivnog sistema koji želi da nas proguta jer imamo svoj stav i jer smo svesni istine i problema koji nas okružuju. Tako da, ja sanjam još o nečemu, a to je o apsolutnoj slobodi, i verujem da uzalud sanjam, jer u realnosti u koju se na kraju dana vraćam, čovek je uvek ograničen nečim. I ako moji snovi nemaju granice, moram biti svesna okolnosti, kao i svi mi koji smo rođeni u ovom dobu. Elem, bavim se svime i svačim, pogotovo onim što opisuje život, jer ja smatram da neke trenutke moram da sačuvam od zaborava. Bavim se umetnošću, najviše i najčešće pisanjem poezije, koja je fundamentalna stavka za izražavanje emocija jednog ljudskog bića tokom razvitka čovečanstva, a takođe se bavim katkad i vezom, to jako volim jer me podseća na moju baku koja je radila to, onda je majka počela da me uči dekupažu, kojim se ona bavi, pa eto, počeh i ja sa tim. Gurman sam po prirodi i obožavam da spremam hranu – ne kako bih usrećila sebe, nego ljude sa kojima ću tu hranu deliti. Volim da poziram za fotografije, da putujem, da se povezujem sa ljudima i životinjama, a generalno se bavim prevođenjem i pisanjem. U opisu posla mi je prevođenje i pisanje, a i u tome uživam. Bavim se sferom ljudskih, ženskih i dečijih prava jer imam ideju o ostvarenju postanka jednakosti svih živih bića, aktivista sam i to je moja strast, jer kao što rekoh – uvek sam jurila za pravdom. Feministkinja sam drugog talasa, podržavam anarho-feminizam i liberalni feminizam. Također, glumim u teatru i uživam u stvaranju. Trenutno pripremam nešto izuzetno novo, do sada neviđeno, vezano za sam performans i glumačku izvedbu, ali otom potom… Eto, takav život ja vodim.

2) Šta je “Uspjeh” po tvojoj definiciji i na koji način ga ostvariti? 

Uspeh se definiše na mnoge načine i može biti sagledan iz mnoštva perspektiva ljudi koji ga sagledaju-za neke ljude je uspeh biti dobar u poslu kojim se bave, za neke je uspeh stvoriti bogatstvo, a za neke-jednostavno živeti slobodno u svetu u kom ne možete da dišete od autoritativnih ideologija koje nam se svakodnevno nameću. Za mene je uspeh sve od navedenog, ali jedan nemerljiv uspeh koji postoji je BITI ČOVEK. Svakodnevno, sve češće i češće nailazim na neljude i nisam jedina koja se suočava sa tim, ali ipak se trudim da ostanem čovek. Takav uspeh se ostvaruje psihološkom izolacijom od sredine u kojoj živite. Teško je, ali je vredno. Vredno je jer ste na kraju dana uspeli da sačuvate sebe i svoje mentalno zdravlje koje nema vrednost.

3) Hvala ti od srca što si član Bellspiration kluba i što ćeš podijeliti svoja iskustva  s nama narednih sedmica i inspirisati nas! Koja su tvoja očekivanja od Bellspiration kluba?

Hvala tebi na ovoj predivnoj prilici da svoje iskustvo podelim sa divnim ljudima koji su tvoji verni pratioci. Moja očekivanja nisu velika, jedino očekivanje mi je to da ću svojim iskrenim rečima doprineti tome da nekome popravim dan i da mu vratim veru u ljude, i naravno, očekujem mnogo inspiracije zauzvrat! 🙂

bellspiration.blogspot.com