Istraživanje: IZAZOVI (IZ)GRADNJE MIRA

Suočavanje s prošlošću i izgradnja mira na Zapadnom Balkanu, a posebno u Bosni i Hercegovini, još predstavlja izazov za vladine i nevladine organizacije, kao i za mirovne istraživače i aktiviste. Protekla godina bila je obilježena brojnim incidentima koji su podrivali stabilnost, uključujući uznemiravanja povratnika, skrnavljenje vjerskih objekata i negiranje ratnih zločina. Očigledno je da postoje praznine koje treba ispuniti konstruktivnim sadržajem zasnovanim na koordinaciji između organizacija civilnog društva, donositelja odluka i institucija.

Ova publikacija osmišljena je da posluži kao relevantan materijal istraživačima, mirovnim aktivistima, organizacijama civilnog društva i institucijama. Cilj je bolje i konstruktivnije profiliranje mirovnih politika, temeljenih na iskustvima i znanju prikupljenom iz različitih izvora. Sadržaj pred Vama plod je uvida u postojeće dokumente, radove i članke, te je obogaćen anketama i intervjuima s akterima mirovnih praksi iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine. Upravo ovakav pristup, koji spaja teoriju s praktičnim iskustvima, nudi novu perspektivu i produbljuje razumijevanje izazova i mogućnosti za izgradnju mira u BiH.

Kroz ovu publikaciju, autora Nikole Vučića i izdavača „Mreže za izgradnju mira“, čitatelji i čitateljice dobijaju uvid u raznolike prakse, izazove i eventualna rješenja koja mogu doprinijeti dugoročnom miru i stabilnosti, s posebnim fokusom na Bosnu i Hercegovinu.

Publikaciju možete preuzeti klikom na link ovdje.