Institut za razvoj mladih KULT nastavio predstavljanje projekta Snaga lokalnog

Institut za razvoj mladih KULT u okviru projekta Snaga lokalnog razvio je alat za samoprocjenu kapaciteta organizacija kako bi se pružila podrška razvoju lokalnih organizacija. Predstavnici Instituta prvobitno su održali sastanke i prezentirali alat u 4 lokalne organizacije, a prošle sedmice alat je predstavljen prema dodatne 4 organizacije:

  • Udruženje “Bistrica”, Gornji Vakuf/Uskoplje
  • Udruženje građanki Grahovo
  • Udruženje “Centar za izgradnju mira”, Sanski Most
  • Udruženje “Moje Nožičko”, Srbac.

Nastavak upoznavanja organizacija sa projektom Snaga lokalnog i resursima koji se nude organizacijama kroz ovaj projekat, odveo je predstavnike Instituta u 4 različita grada. Pored alata za samoprocjenu, organizacijama su predstavljeni i planirani treninzi, a organizacije su predstavile najveće izazove sa kojima se susreću u svom radu. Organizacije su na različitim nivoima orgnizacijskih kapaciteta i shodno tome različitim područjima djelovanja, od razvoja isključivo lokalne zajednice do zagovaranja na državnom nivou. Sve organizacije kao glavni nedostatak su naveli nedovoljno izgrađene kapacitete te su prepoznali projekat Snaga lokalnog kao odličnu priliku za jačanje svojih kapaciteta, ali neke su navele i da vjeruju da će im biti teško aktivno učestvovati u projektu zbog nedostatka vremena. Osim toga naveli su i druge izazove kao što su nedostatak znanja u procesu apliciranja za projekte, u vođenju projekata, kreiranja i provođenja MEL planova, kvalitetnih pravilnika i slično.

“Udruženje Bistrica osnovano je prije četiri godine. Nakon osnivanja, osnovna aktivnost nam je bila organizacija Bistrica malonogometnog turnira, koji se realizira svake godine. U saradnji sa Organizacijom za evropsku sigurnost i saradnju učestvovali smo u projektu čišćenja rijeke Bistrice i lokalnih saobraćajnica. Takođe, uspješno smo izradili aplikaciju Kviz BiH, koja ispituje učesnika kviza koliko dobro poznaju Bosnu i Hercegovinu”, izjavio je Sulejman Abazović, predsjednik Udruženja Bistrica.

Udruženje “Moje Nožičko” također je osnovano prije četiri godine, dok su “Centar za izgradnju mira” Sanski Most i Udruženje građanki Grahovo aktivni duži niz godina. Snaga lokalnog će upravo pokušati dati adekvatne odgovore na izazove organizacija različitog stepena razvoja, a kako bi se osigurala njihova održivost i omogućilo lakše ispunjavanjem misije. Tim Instituta će i u narednom periodu obilaziti teren i osluškivati potrebe organizacija.

Snaga lokalnog je USAID-ova globalna inicijativa kroz koju se radi na jačanju lokalnih akcija koje okupljaju građane s ciljem rješavanja konkretnih problema i poboljšanja njihovih zajednica, gradova, i na kraju država.