“Idemo u muzej”: Svake nedjelje do kraja juna slobodan ulaz posjetiteljima Zemaljskog Muzeja BiH

Svake nedjelje do kraja juna slobodan ulaz posjetiteljima Zemaljskog Muzeja BiH.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu, uz podršku ASA Banke, pokrenuo je projekat pod sloganom “Idemo u muzej” u okviru kojeg će svake nedjelje do kraja mjeseca juna, ulaz za sve posjetitelje biti slobodan. Ova simbolična inicijativa je nastavak saradnje Zemaljskog muzeja i najveće domaće banke koja kroz različite načine pruža podršku kulturnim institucijama u svim bh. gradovima.

Iz ASA Banke posebno ističu svoju posvećenost radu Zemaljskog muzeja sa kojim sarađuju na različitim projektima, a kroz inicijativu “Idemo u muzej” žele omogućiti građanima svih generacija da vide izuzetne postavke i eksponate koje Muzej nudi. Istovremno, aktivnostima na društvenim mrežama, saradnjom sa školama i vlastitim kanalima komunikacije, žele pomoći razvoju i promociji ove kulturne institucije, naglašavajući njen značaj posebno za mlade generacije.

U Zemaljskom muzeju je uvijek dostupno 20 gostujućih i stalnih postavki, te je za relativno kratko vrijeme moguće “prošetati” kroz prošlost BiH i pogledati eksponate iz najstarijih vemena pa do perioda srednjovjekovne kulture i bosanske kraljevske dinastije Kotromanić, ali i vidjeti etnološke zbirke čiji enterijeri dočaravaju atmosferu tradicionalnih gradskih kuća u osmanskom periodu. Između ostalog, ogromnu vrijednost u okviru Zemaljskog muzeja ima prelijepi botanički vrt sa više od 3000 biljnih vrsta među kojima su izloženi i neki od najreprezentativnijih primjeraka bosanskih stećaka. Jedinstvenim eksponatima i autentičnim postavkama, posjetioci muzeja obogatit će svoje znanje o historiji i posebnostima naše zemlje.

Direktor Zemljskog Muzeja, dr. sci. Mirsad Sijarić, istakao je kako izuzetno cijeni činjenicu da sve više kompanija prepoznaje značaj ulaganja u kulturno-historijsko naslijeđe BiH, te da vjeruje da će ova inicijativa biti podstrek mladima, obrazovnim institucijama i svim generacijama da češće posjete Zemaljski muzej i tako daju svoj doprinos njegovom opstanku i razvoju.

Izvor: akta.ba

Related Posts

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023.

Javni poziv za raspodjelu sredstava Budžeta Grada Trebinja namijenjenih za finansiranje programa sportskih organizacija u 2023. (12.8.2022)  PDF dokument Javnog poziva  Obrazac za prijavu programa  Obrazac 1  Obrazac 2  Obrazac 3  Obrazac 4  Obrazac 5  Obrazac 5a  Obrazac 6  Obrazac 7  Obrazac 8  Obrazac 9 Izvor: trebinje.rs.ba

Omladinska banka Zavidovići – IV poziv za mlade 2022

Omladinska banka Zavidovići poziva mlade da pišu mikrobiznise od 05.08. do 05.09.2022. godine do 14 sati.  Za mlade poduzetnike i poduzetnice od 18 do 35 godina, Omladinska banka je obezbijedila i podršku za registraciju obrta ili komercijalnog poljoprivrednog gazdinstva u iznosu od 500 KM do 2.000 KM. Detaljni kriteriji za dodjelu i šta to Omladinska banka podržava pogledaj na Poziv za[…]