Građani izabrali budući izgled parka Hastahana u Sarajevu (FOTO)

Javno glasanje kojim je Općina Centar Sarajevo pozvala građanke i građane da izaberu idejno rješenje za budući izgled javnog parka Hastahana u Sarajevu zatvoreno je u nedjelju, 15. maja 2022. godine, u ponoć.

Koncept sa najvećim brojem osvojenih glasova je “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva” od autora Jose Isturaín i Nadine Sam iz Isturaín+Sam Architecture arhitektonskog studija sa sjedištem u Panami, navedeno je na sajtu te općine.

Podsjećamo, Općina Centar Sarajevo pozvala je 2. maja 2022. godine građane da glasaju za jedno od tri idejna rješenja, izabrana kao najbolje rangirana od strane međunarodnog žirija od ukupno 79 prijava na Međunarodnom pozivu za podnošenje idejnih rješenja: inovacijski izazov Hastahana, koji je organizovao UNDP u saradnji sa Općinom Centar.

Općina Centar je 13. maja organizovala glasanje na lokaciji parka Hastahana za mještane mjesnih zajednica u okruženju javnog parka, koji sami nisu mogli glasati putem digitalne platforme.

Nakon završetka javnog glasanja, otkriveni su i autori tri pobjednička prijedloga, prema izboru međunarodnog žirija.

Prvo mjesto: Live-Out Architecture, Sidnej, Australia za prijedlog “Njegovanje javnog života parka Hastahana”, nagrada: 15.000 KM.

Drugo mjesto
: Isturaín+Sam Architecture, grad Panama, Panama za prijedlog “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva”, nagrada: 10.000 KM.

https://www.ekapija.com/thumbs/zalfija_hastahana_170522_tw1024.jpg

(Foto: Općina Centar Sarajevo)

Treće mjesto: Selcuk Kismir, m.arch, za prijedlog Park i trg Hastahana, nagrada: 5.000 KM.

Pored nagrada, žiri je dodijelio četiri počasna priznanja, i to za sljedeća rješenja:

Eco-Commons Hub “Hastahana Park” – Projekat V arhitektura d.o.o. Sarajevo
The paper plane – INK Architects d.o.o. Almaty, Kazahstan
Aesculapius – Kristian Paavilainen, Pyry Kuismin, Vantaa, Finska
Hastahana Bridge – NRA Atelier d.o.o. Podgorica, Crna Gora

Više informacija o autorima nagrađenih rješenja i rješenja sa počasnim priznanjem žirija je dostupno na platformi https://centar.urbanlab.ba
U sljedeće dvije sedmice, UNDP će objaviti svih 79 predloženih koncepata na ovoj digitalnog platformi.

Naredni korak u procesu je izrada detaljnog projektnog zadatka “Žalfija: Prostor za ozdravljenje i regeneraciju grada Sarajeva” čime će općina Centar nastaviti transformaciju ovog javnog prostora vođenog vizijom i željama građana.

Prepoznavajući iskazani interes građana za učešće u (re)dizajniranju javnih prostora, općina Centar namjerava nastaviti primjenu ovakvog inkluzivnog i transparentnog procesa za održivu i “zelenu” regeneraciju ulica, parkova, trgova i drugih javnih površina, istaknuto je iz Općine.

Izvor: ba.ekapija.com

Related Posts

Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja Lukavac

Imaš između 18 i 35 godina i dolaziš sa područja Lukavca? Želiš ojačati vlastite preduzetničke vještine? Procijeniti izvodljivost poslovne ideje i naučiti izraditi poslovni plan? Dobiti finansijsku podršku za realizaciju poslovne ideje? Pokrenuti ili unaprijediti vlastiti start-up biznis? Dobiti podršku stručnjaka iz različitih oblasti i mentora u rastu i razvoju biznisa? Upoznati se i umrežiti sa drugim[…]