HAJDE DA SE DIGITALIZIRAMO

Digitalni/elektronski potpis polako ali sigurno ulazi u upotrebu u BIH.Napokon se i pitanje elektronskog/digitalnog kvalifikovanog potpisa u BH pokrenulo s mrtve tačke.

Napokon se i pitanje elektronskog/digitalnog kvalifikovanog potpisa u BH pokrenulo s mrtve tačke.

Elektronski/digitalni potpis je već neko vrijeme u upotrebi u BiH i to prvo u bankama, pa je uveden u Upravi za indirektno oporezivanje za obveznike PDV-a kako bi mogli elektronski predavati PDV prijave, a od nedavno je počela primjena za nas „obične smrtnike“ (građane, poduzetnike i kompanije).

Upotreba digitalnog/elektronskog kvalifikovanog potpisa još ima neka ograničenja ali vjerujem da će u skorije vrijeme i to biti prevaziđeno.

Na portalu društva HACLOM d.o.o. (koje je certificirano od Ministarstva  komunikacija i prometa BIH za izdavanje kvalificiranih elektronskih certifikata-kvalifikovani elektronski potpis) link u nastavku https://one.halcom.ba/narucivanje, možete naći sve upute kako dobiti elektronski kvalifikovani potpis i koji mu je obim upotrebe. 

Interesantno je da je registracija kvalifikovanog elektronskog potpisa za građane/fizička lica potpuno BESPLATNA.

Registracija i pribavljanje kvalifikovanog elektronskog potpisa za fizička lica je vrlo jednostavna i to samo u nekoliko koraka:

  1. Popunite formu u koju unosite svoje podatke
    Nakon što popunite formu na vaš mail dođe obavještenje sa dva obrasca koja su već popunjena vašim podacima, potpišete ih i pošaljete na naznačenu adresu, jedan obrazac su vaši lični podaci a drugi pristanak za obradu istih.
  2. Po  provjeri vjerodostojnost vaših podataka od strane HALCOM d.o.o. dobijete na mail verifikacijski kod za registraciju certifikata odnosno kvalifikovanog elektronskog potpisa.
  3. Skidate sa Play Store-a ili App store-a aplikaciju HALCOM ONE, registrujete se putem verifikacijskog koda, postavite svoj pin ili otisak prsta i ostalo je historija 😊

Potpisivanje dokumenta je vrlo jednostavno, možete direktno sa mobilnog telefona na koji skinete pdf dokument i pomoću aplikacije HALCOM ONE potpišete dokument ili sa računara idete na portal HALCOM ONE ,ulogujete se sa svojim podacima-učitate pdf dokument,potpišete ga preko aplikacije halcom one, jer je uvezano,pošaljete direktno dokument putem maila na željenu adresu ili ga sačuvate na vaš računar. HALCOM odmah briše vaš dokument i ne čuva ga.

„Elektronski potpis, koji se temelji na kvalificiranoj potvrdi, u pravnom smislu ima istu snagu kao i vlastoručni potpis, te ga nije potrebno dodatno verificirati“

Kada su u pitanju pravna lica procedura je nešto drugačija, nephodni su dodatni dokumenti (aktuelni izvod iz registra, kopija LK ovlaštenog lica). 

Za pravna lica postoji opcija elektronskog potpis putem aplikacije HALCOM ONE po istom principu kako i za fizička lica, a koja je jeftinija i druga opcija putem medija (usb i kartica) kada niste vezani za aplikaciju HALCOM ONE i portal HALCOM ONE s tim da jeftinija opcija ima određena ograničenja (informisati se u HALCOM-u). 

Detaljne informacije imate na prvom linku koji je naznačen u tekstu, također možete kontaktirati i korisničku pomoć HALCOM ONE-a ako imate nekih dodatnih pitanja, nedoumica ili potrebna vam je pomoć i sl.

Sretno 😊

Izvor: lonac.pro