Gradska tržnica u Zenici u novom ruhu – Olakšan plasman i unapređen kvalitet poljoprivrednih proizvoda

U Zenici je u utorak priličeno svečano otvorenje “Sajma domaćih proizvoda”, koji se održava u okviru projekta Evropske unije EU4AGRI.

Grad Zenica je jedan od dvanaest korisnika koji su dobili finansijsku podršku za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, a koja se realizuje u sklopu šireg projekta Evropske unije EU4AGRI. Cilj podrške je poboljšati razvoj ruralnih područja, ojačati lokalno tržište, te postojećim poljoprivrednim proizvođačima osigurati uslove za planiranje i unapređenje proizvodnje i plasman poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Projektom su obuhvaćene zelene pijace, stočne pijace, tržnice, otkupne stanice, mobilna sajamska infrastruktura za prodaju poljoprivrednih i zanatskih proizvoda, distancirana prodajna mjesta locirana uz regionalne i lokalne ceste i eko prodajne kuće.

U okviru projekta Grada Zenice pod nazivom “Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica” nabavljeno je 115 stolova za prodaju proizvoda, 20 drvenih sajamskih kućica, 21 rashladna vitrina, kao i kontejneri za odlaganje otpada na pijaci. Također, korisnicima koji svoje proizvode prodaju na tržnici, omogućena je i veoma važna obuka iz oblasti sanitarnog minimuma, sigurnosti hrane i HACCP te pakovanje i prodaja proizvoda kako bi se osigurala ispravnost hrane koja se nudi građanima.

Zahvaljujući Evropskoj uniji i EU4AGRI projektu poboljšat će se uslovi za primarne poljoprivredne proizvođače za plasman proizvoda kroz nabavku stolova i rashladnih vitrina, te će se povećati prodaja proizvoda kroz plasmane na različitim sajmovima.

Provođenjem mikrobioloških analiza i edukacija obezbjedit će se bolja ispravnost proizvoda, povećat će se konkurentnost, te će se proizvodi smatrati zdravstveno ispravnijim za krajnje korisnike tj. kupce.

Za projekat u Zenici, Evropska unija je izdvojila preko 230.000 KM, dok je je Grad Zenica osigurao sredstva u iznosu od preko 130.000 KM.

U sklopu aktivnosti je predviđeno odžavanje tri sajma domaćih poljoprivrednih proizvoda i prerađevina poljoprivrednih proizvođača sa područja Grada Zenica. Prvi Sajam će biti održan na lokaciji Tržnica Grada Zenica, u periodu od 6. do 8. juna 2023. godine.

U narednom periodu će se realizovati i dodatne aktivnosti kao što su provođenje mikrobioloških analiza, izrada protokola za stavljanje proizvoda na tržište u uslovima pandemije COVID-19, te izrada smjernica iz oblasti sigurnog poslovanja.

Premijerka Zeničko-dobojskog kantona Amra Mehmedić je istakla da je projekat “Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica” važan iz više razloga, a prevashodno zbog toga što će se značajno povećati uslovi za prodaju poljoprivrednih proizvoda u gradu Zenica.

– Nabavkom stolova za prodaju proizvoda, sajamskih kućica i rashladnih vitrina unaprijeđen je kompletan ambijent Gradske tržnice Zenica – naglasila je Mehmedić.

U okviru Javnog poziva za unapređenje i razvoj ruralne/lokalne tržišne infrastrukture, kroz EU4AGRI projekat, finansijski su podržane i sljedeće jedinice lokalne samouprave : Šamac, Rudo, Bijeljina, Trebinje, Mostar, Bihać, Mrkonjić Grad, Gračanica, Bosanski Petrovac, Teslić i Gradiška.

Projekat “Unapređenje infrastrukture i sajamskih kapaciteta Gradske tržnice Zenica” finansira se u sklopu projekta EU4AGRI koji Evropska unija finansira sa 20 mil EUR. Cilj podrške je modernizacija poljoprivredno-prehrambenog sektora u Bosni i Hercegovini, otvaranje novih radnih mjesta kao i zadržavanje postojećih i podržavanje oporavka od krize izazvane COVID 19. Projekat zajednički provode i sufinansiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) i Češka razvojna agencija.

Izvor: ba.ekapija.com