Međugeneracijsko druženje na Stojčevcu

Proteklog vikenda Centar za zdravo starenje Ilidža je ugostio blizu stotinu djece i mladih, korisnika i volontera mentorskog programa “Stariji brat, starija sestra” koji dvadeset godina implementira Udruženje NARKO-NE i Fondacija “Stariji brat, starija sestra”.

Nakon upoznavanja gostiju s radom Centra uslijedilo je zajedničko druženje uz razmjenu iskustava volontera i članova. Posebno oduševljenje kod djece su izazvali pokloni koje su za njih spremili članovi CZZS Ilidža.

Fokus izleta je bio na fizičkoj aktivnosti te su se, shodno tome, svi učesnici pješke uputili prema Stojčevcu gdje su pod vodstvom volontera organizovane različite društvene igre.

Učesnici nisu krili oduševljenje izletištem Stojčevac, s obzirom da je za većinu njih ovo bila prva prilika da posjete revitalizirani park Stojčevac.

U sklopu redovnih aktivnosti Centra nastoji se osnažiti saradnju starijih osoba i njihovih mlađih sugrađana na obostranu korist i zadovoljstvo. Ovakvi susreti su nosioci posebne energije i oplemene, kako starije osobe tako i djecu/mlade.

Fondacija za podršku i razvoj mentorskih programa “Stariji brat, starija sestra” osnovana je 2013. godine, sa sjedištem u Sarajevu. Inicijator osnivanja Fondacije bilo je Udruženje za prevenciju ovisnosti NARKO-NE.

Cilj Fondacije je volonterizmom, zagovaranjem, podrškom i filantropskim djelovanjem njegovati univerzalne ljudske vrijednosti i doprinositi zdravom odrastanju djece i mladih kako bi postali uzorni i odgovorni članovi društva.

Kroz njihov mentorski program je prošao veliki broj djece i mladih u riziku iz socijalno ugroženih porodica i domova za nezbrinutu djecu.

Izvor: opcinailidza.ba