Grad Banja Luka tradicionalno podržao preventivnu kampanju: „Lako je brzinu smanjiti“

Grad Banja Luka je podržao ovogodišnju preventivnu kampanju pod nazivom  „Lako je brzinu smanjiti“, s ciljem povećanja nivoa bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj smanjenjem broja vozača koji voze nepropisnom ili neprilagođenom brzinom.

Kampanju organizuju Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto moto savez Republike Srpske, a akcija traje do 31. jula 2023. godine.

Ovlašteni potpisnik u Odjeljenju za saobraćaj i puteve Jelena Kos poručila je da se Grad Banja Luka već tradicionalno pridružuje ovoj akciji koju organizuje Auto-moto savez Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, istakavši da Grad Banja Luka sprovodi niz aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje bezbjednosti saobraćaja.

– Banja Luka je kao lokalna zajednica veoma aktivna na polju jačanja bezbjednosti saobraćaja na području grada i u tom pogledu sprovodimo niz aktivnosti. Trenutno radimo na projektu izgradnje mosta u naselju Derviši, a s ciljem omogućavanja bezbjednijeg pješačkog saobraćaja na ovom potezu biće izgrađen i trotoar – istakla je Jelena Kos.

Ona je podsjetila da je Grad Banja Luka započeo i izgradnju saobraćajnica kroz naselja Kuljani, Motike i Priječani, gdje je takođe predviđena izgradnja trotoara, kao i da su izgrađene pješačke platforme na nekoliko lokacija, ali i da se u okviru redovnih aktivnosti Odjeljenja za saobraćaj sprovode aktivnosti poput obilježavanja horizontalne saobraćajne signalizacije i druge aktivnosti upravo s ciljem povećanja bezbjednosti saobraćaja.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Mladen Petrović rekao je da je kampanja ima za cilj da upozna najmlađu populaciju o pravilima o saobraćaju, te da na taj način skrene pažnju i odraslima o važnosti poštovanju ograničenja brzine na putu.

– Imamo dovoljno mjera koje se odnose na novčano kažnjavanje nesavjesnih vozača, ali nije poenta samo kažnjavanje, nego da se svaki pojedinac nauči da poštovanjem pravila spašava svoj život – rekao je Petrović.

Zamjenik komandira Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Banjaluka Milan Pećanac rekao je da je cilj kampanje da se podigne svijest vozača kada je riječ o posljedicama koje može izazvati neprilagođena brzina.

– Apelujemo na vozače, pogotovo mlade da poštuju ograničenja i prate saobraćajne znakove, jer ide ljetni period, turistička sezona i godišnji odmori – poručio je Pećanac.

Predstavnik Auto-moto saveza Republike Srpske Jelica Lubura naglasila je da je dokazano da je brzina ključni faktor rizika nastanka saobraćajnih nezgoda.

– Dokazano je i da su vozači koji ne poštuju ograničenje brzine često izazivači saobraćajnih nezgoda – kazala je Lubura.

Izvor: banjaluka.rs.ba