Gala koncert povodom obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije

U petak,15. septembra na sceni Narodnogpozorišta Sarajevo, u povodu obilježavanja 100 godina Sarajevske filharmonije,bit će upriličen “Gala koncert” u izvedbi solista i hora Opere Narodnogpozorišta Sarajevo uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovatimaestra Samra Gulamović i maestro Dario Vučić.

Predsarajevskom publikom nastupit će solisti Narodnog pozorišta Sarajevo JasminBašić, Aida Čorbadžić, Katarina Kikić Marić, Melisa Hajrulahović Tomić, AmirSaračević, Ivan Šarić, Marko Kalajanović, Denis Isaković i Ileš Bečei.

Na programuće biti izvedena djela kompozitora: Mascagnia, Gotovca, Glinke, Cilea, Verdia,Puccinia, Bizeta, Donizettia, Mozarta te Rossinia.

100 godina Sarajevske filharmonije

Sarajevskafilharmonija djeluje od 1923. godine što je čini jednom od najstarijihinstitucija kulture u Bosni i Hercegovini. O uspjehu orkestra svjedoče brojnadomaća i međunarodna priznanja, kao i gostovanja slavnih imena iz svijetaumjetničke muzike. Jedini je profesionalni simfonijski orkestar koji djeluje napodručju Bosne i Hercegovine njegujući simfonijsku muziku domaćih i inostranihkompozitora, te kao takav predstavlja kulturološki simbol naše zemlje. Svojimdjelovanjem i kontinuiranim koncertnim sezonama uveliko obogaćuje kulturniživot grada i države.

U svojoj100. godišnjici nastavlja težiti ka ciljevima postavljenim u začetku svojedjelatnosti ostajući tako jedan od svjetionika kulturne scene i svakako jednaod najvažnijih karika u lancu sarajevskog i bosanskohercegovačkog muzičkogživota.

Izvor: ekapija.com