FOTO: UNZE rangiran kao 5.559 univerzitet u Svijetu, 1.563 u Evropi, a deveti po značaju u BIH

Stranica Webometrics koja se bavi rangiranjem svjetskih univerziteta izdala je januarsku listu najboljih svjetskih univerziteta. Univerziteti su rangirani prema tri kriterija: utjecaj, otvorenost i izvrsnost. Na listi je rangirano i 46 univerziteta i visokih škola iz Bosne i Hercegovine. Najbolje mjesto je zauzeo Univerzitet u Sarajevu, koji se nalazi na 1.593. mjestu najboljih univerziteta u svijetu.

Univerzitet u Zenici je 9. u BIH, odnosno 5.599. u Svijetu. Što se tiče rangiranja za Evropu od 6037 univerziteta, Univerzitet Zenica je na 1.563 mjestu (UNSA na 599.). UNZE je 501. u regiji Centralne i Istočne Evrope, odnosno 3.887 u regiji Euroazija.

Po pitanju otvorenosti Univerzitet u Zenici je rangiran na 3.948. mjestu u svijetu, po kriteriju utjecaja na 8.766. mjestu, a izvrsnosti na 6.191 mjestu, što gaa ukupno svrstava na 5.599 mjesto u svijetu. A sada malo podataka iz istorije. UNZE je prvi put na ovoj listi bio u januaru 2014. godine – bitno je naglasiti da se lista objavljuje dvaput godišnje – početkom i sredinom godine. U januaru 2014. smo bili 5. u BIH i 3.421 u svijetu. UNZE je pune dvije godine, od jula 2014. do sredine 2016. bio 2. (drugi) u BIH, iza UNSA, a pozicija u svijetu mu se tada kretala od 2.292 u svijetu do 3.531. Najveći pad dogodio se u 2020., kada smo bili 14. u BIH i 11.903 u svijetu.

Webometrics rangiranje najveće je akademsko rangiranje visokih učilišta koje nudi svakih šest mjeseci neovisnu, objektivnu, besplatnu, otvorenu naučnu vježbu za pružanje pouzdanih, višedimenzionalnih, ažuriranih i korisnih informacija o performansama univerziteta iz cijelog svijeta.

– To je rangiranje univerziteta. Koristimo i webometrijske i bibliometrijske pokazatelje otvorenog pristupa znanju koje generira Univerzitet. Webometrics je startao 2004. s ciljem pružanja potpune pokrivenosti visokoškolskih ustanova bez obzira na zemlju ili disciplinu. Naši urednici za rangiranje su naučnici koji rade u jednoj od javnih istraživačkih institucija svetske klase sa dugogodišnjim iskustvom u ocjenjivanju vođenom metrikom, odgovoreno nam je iz Webometricsa.

Univerzitet u Zenici je godinama doživljavao rapidan pad, i a jedno vrijeme bio i najlošije plasirani javni univerzitet u BiH. Prema uobičajenoj praksi, ali i javno dostupnim dokumentima Univerziteta, za naučno-istraživački rad, te njegovo obznanjivanje javnosti, zaslužan, odgovoran (i kriv) je Senat Univerziteta Zenica. Jedini “skok” i rast UNZE je doživio u ljeto 2014., ali ne zaslugama naučno-istraživačkog rada UNZE, nego zato što je Webometrics sa liste obrisao na hiljade univerziteta iz cijelog svijeta (pa i nekoliko iz BiH) koji nisu ispunjavali određene kriterije.

Drugi najbolji univerzitet iz Bosne i Hercegovine, nakon UNSA, je Univerzitet u Istočnom Sarajevu koji je rangiran kao 3180., zatim Internacionalni Univerzitet Sarajevo na 3753. mjestu i Univerzitet u Banjoj Luci na 1864. mjestu. Od domaćih univerziteta, Univerzitet u Tuzli je 3913. u svijetu, Internacionalni BURCH Univerzitet je 4206, Sveučilište u Mostaru je 4316. Iz bliže regije, Univerzitet u Beogradu je 443. u svijetu, Univerzitet u Zagrebu 565., Univerzitet Svetog Ćirila i Metodija u Skoplju je 1526., a Univerzitet Crne Gore je 1998. Najbolji univerzitet na svijetu je američki Harvard, zatim Stanford, MIT, Berkeley, a na petom mjestu je britanski Oxford.

Webometrics rangiranje najveće je akademsko rangiranje visokih učilišta koje nudi svakih šest mjeseci neovisnu, objektivnu, besplatnu, otvorenu naučnu vježbu za pružanje pouzdanih, višedimenzionalnih, ažuriranih i korisnih informacija o performansama univerziteta iz cijelog svijeta.  Webometrics rangiranje svjetskih univerziteta inicijativa je Cybermetrics Laba, istraživačke grupe koja pripada Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), najvećem javnom istraživačkom tijelu u Španiji i djeluje pri ministarstvu obrazovanja. Rangiranje se vrši od 2004. godine, a do sada je rangirano više od 31.000 univerziteta iz 200 država. Ažuriranje liste se vrši svakih šest mjeseci.

Izvor: zenicablog.com