Finalizacija aplikacije “ARTsee: Brusa bezistan” za osobe sa poteškoćama u razvoju

Finalne aktivnosti projekta “ARTsee: Brusa bezistan”, namijenjen osobama s teškoćama u razvoju bit će provedene u decembru u depadansu Muzeja Sarajeva.

Projekt se sastoji od informacijskih i senzorno prilagođenih digitalnih sadržaja, koje je napravila Aida Šarac Berbić, koji se koriste putem oblika asistivne tehnologije pod nazivom „ARTsee“.

Za aplikaciju je selektovano pet eksponata sa stalne postavke Brusa bezistana: telalski doboš, ibrik, drvene nanule, pegla na žar i Jevrejska menora, koji su interpretirani putem animacije, zvuka i teksta.

Autorica animacija muzejskih eksponata je grafička dizajnerica Amra Mahmutović, dok su tekstualni sadržaji izrađeni u saradnji sa osobama s teškoćama u razvoju.

Cilj projekta je omogućavanje veće pristupačnosti sadržajima i značenjima kolekcije Muzeja Sarajevo za osobe s teškoćama u razvoju i dodatna motivacija ciljne grupe na posjetu muzeju. Finansijsku podršku projektu dalo je Ministarstvo kulture i sporta KS.

Aplikacija se može besplatno skinuti ako se u tražilicu Google Play Store-a ukuca „ARTsee UGBIH“. Na ovaj način moguće je aplikaciju koristiti i iz udobnosti svog doma.

(FENA)

Izvor: abrasmedia.info

Related Posts

Do 10. februara prijave za dodjelu privremenih lokacija za osmomartovsku prodaju

Grad Banja Luka raspisao je Javni oglas o dodjeli lokacija za privremeno zauzimanje javne površine za prigodnu osmomartovsku prodaju, prema kriterijumu najvišeg iznosa. Predmet dodjele je 20 lokacija na Trgu Krajine, koje će se moći koristiti u periodu od 05. do 09. marta 2023. godine. Pravo učešća imaju registrovani samostalni preduzetnici sa teritorije grada Banje Luke, koji […]

BH Telecom pravi filmove o historiji Bosne i Hercegovine

Generalni direktor BH Telecoma Sedin Kahriman danas je sa bliskim saradnicima održao sastanak sa renomiranim bh. rediteljima i filmskim radnicima. Na sastanku se razgovaralo o dosadašnjoj saradnji koja već sada ulazi u svoju četvrtu godinu, trenutnim otvorenim projektima, te o nastavku saradnje u okviru BH ContentLab platforme. Generalni direktor Kahriman se zahvalio prisutnim i kroz kratku retrospektivu[…]