FEEL Krajina: Bosanska Krupa, Bužim, Cazin

Prepoznavši prirodne ljepote Unsko-sanskog kantona, Elvedin Hasanagić, mladi aktivista iz Bosanske Krupe i inicijator mnogih projekata u USK, odlučio je predstaviti turističke atrakcije „Zelenog kantona“ i otkriti one još uvijek neotkrivene.

U tome su mu pomogli i Tarik Abazović iz Bužima i Tarik Pajić iz Cazina.

Feel Krajina je virtuelni vodič, facebook stranica „istraživač“ o prirodnim potencijalima Unsko-sanskog kantona.

Šta je to Feel Krajina?

Svjesni koliko Unsko-sanski kanton ima ljepota, kako prirodnih, tako i kulturnih, odlučili smo da krenemo u smjeru predstavljanja turističkih potencijala USK. Ideja je ustvari započela prošle godine kada sam objavljivao na svojoj stranici određene destinacije u Kantonu, ali je trebalo vremena da se ona razvije. Predložio sam ideju, a ostali su je rado prihvatili, tako da smo nedavno razvili projekat.

Na koji način radite i koji je cilj projekta?

Cilj projekta je da predstavimo koliko više možemo ljepota tzv. Zelenog kantona, ali posebno se fokusiramo na neke lokacije koje su zapostavljene, ali naravno tu su i top destinacije koje se moraju posjetiti u USK. Kako smo bogati ljepoticom, jednom i jedinom Unom, naš kanton privlači dosta turista, ali i postoji i mnogo osoba koje ne znaju za određene lokacije. Baš zbog toga ne želimo da budu zapostavljene. Uz to, tokom cijele situacije sa korona virusom, naš projekat je, nadamo se, mnogima pomogao da vide šta sve mogu posjetiti u Krajini. Kada je u pitanju način na koji radimo, mi smo u suštini virtuelni vodič, tako smo sebe nazvali, koji ljudima prezentira šta sve USK nudi. To radimo na način da postavimo fotografiju (neke sami uradimo, a neke dobijemo od građana koji nam se javljaju što je odlično, jer znači da nas prate i da je ideja dobra), te navedemo informacije koje trebate znati o određenoj destinaciji i to na našu facebook stranicu preko koje ustvari i radimo. I mi smo sami istraživači, jer ovim i mi upoznajemo i istražujemo naš „Zeleni kanton“. I sve ovo zajedno je upravo ono što naš projekat čini drugačijim i posebnim. Uz to, pokrenuli su ga mladi ljudi koji egzistiraju u svojoj državi i svjesni su njenih ljepota.Koja su to mjesta u vašoj „ponudi“?

Mi nudimo informacije i fotografije određenih mjesta koja preporučujemo ljudima da posjete, odnosno prezentiramo ih. Također, uvijek nas mogu kontaktirati za određene lokacije u USK i dobit će sve potrebne informacije i vjerujemo da će uživati na toj destinaciji. Ono što smo do sada predstavili su, između ostalog, tvrđava Bijela stijena ili Bila stina u Cazinu, zatim kula u Ključu, izvorište Svetinja u Bužimu, pećina Hukavica u Velikoj Kladuši, vrtače u Bosanskom Petrovcu. Naravno, uz to su i one nezaobilazne lokacije u Krajini – Japodski otoci i sve destinacije pored rijeke Une, Kapetanova kula, kuća Nurije Pozderca, džamija Fethija.

Kakvi su planovi za budućnost projekta?

Planove za budućnost svakako imamo, a neki od njih su kreiranje web stranice koja će na olakšan način pomoći u mnogim stvarima svim potencijalnim posjetiocima USK, ali i domaćem stanovništvu našeg kantona, kako bi se što bolje upoznali i izrazili želju za obilaskom svoga kantona. To je samo jedan od planova, a svakako se nadamo i očekujemo određenu pomoć i prepoznavanje onoga što radimo s obzirom na to da nismo baš u mogućnosti da mnogo finansija ulažemo u projekat, a smatramo da je ideja veoma korisna i da bi se mogla pretvoriti u veliki, hvale vrijedan projekat koji će predstaviti USK.

Autor: Amila Žunić

mionama.ba