Evaluacija Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u Bosni i Hercegovini za period 2018–2022. godine

U oktobru 2020. godine obilježeno je dvadeset godina od usvajanja Rezolucije 1325 „Žene, mir i sigurnost“ Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSCR 1325). Rezolucija 1325 je prva Rezolucija Vijeća sigurnosti koja se konkretno bavi utjecajem rata na žene i djevojčice i ženskim doprinosom rješavanju konflikta i održivom miru.

Najveći značaj Rezolucije 1325 je u tome što poziva na povećanje učešća žena u procesima donošenja odluka, sprečavanju konflikata, post-konfliktnim procesima, mirovnim pregovorima i mirovnim operacijama.

Obilježavanje godišnjice bila je odlična prilika da se osvrne na postignuti napredak ali i izazove u provedbi UNSCR 1325. U Bosni i Hercegovini su usvojena tri akciona plana za implementaciju UNSCR 1325 „Žene, mir i sigurnost“, a Agencija za ravnopravnost spolova BiH Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH koordinirala je izradom i implementacijom akcionih planova u saradnji s institucijama i nevladinim organizacijama zastupljenim u Koordinacionom odboru za nadzor nad provođenjem akcionih planova.

Trenutno je na snazi Akcioni plan za provedbu UN Rezolucije 1325 (2018–2022) u Bosni i Hercegovini, treći po redu, što potvrđuje opredijeljenost strateškom pristupu provedbi UNSCR 1325. U okviru priprema za izradu narednog akcionog plana, za period 2023–2027. godine, Agencija za ravnopravnost spolova BiH inicirala je vanjsku evaluaciju implementacije važećeg akcionog plana s preporukama na kojima će se bazirati izrada narednog plana.  UNDP je u okviru regionalnog programa „Dijalog za budućnost“ podržao, a Institut za razvoj mladih KULT je proveo evaluaciju.

Nalaze, preporuke i stručne stavove brojnih predstavnika i predstavnica institucija vlasti, organizacija civilnog društva kao i međunarodnih razvojnih partnera koji su dali svoj doprinos prilikom provedbe evaluacije, možete pročitati u Evaluacija Akcionog plana za implementaciju UNSCR 1325 „Žene, mir i sigurnost“ u BiH .   

Izvor: mladi.org

Related Posts

U Janji na vakufskoj parceli proizvedeno 47 tona pšenice

Medžlis Islamske zajednice Janja od 2014. godine realizuje projekt unapređenja vakufske imovine s ciljem da se na toj imovini zasiju poljoprivredne kulture. Ovih dana je završena žetva pšenice na vakufskim parcelama, a ovogodišnji prinos iznosi 47 tona. Hafiz Omer-ef. Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Janja, kazao je za Fenu da je taj projekt jedan od dokaza […]

Gradski prevoz u Banja Luci neće biti obustavljen

On je dodao da je gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković obećao da će potpisati subvencije. Mijić je naglasio da su za sada dogovorene subvencije za sedmi mjesec, te napomenuo da prevoznici ne odustaju od svojih zahtjeva, a to je da se subencioniše dio nerentabilnih gradskih linija, kao i prigradski saobraćaj. Prema Mijićevim riječima, prema aktuelnom cjenovniku, mjesečna[…]