EU pokreće “solarnu akademiju” za osposobljavanje 100.000 radnika

Prva Akademija za tehnologije s nultom neto stopom emisija osposobit će 100.000 radnika u industriji solarne fotonaponske energije u Europi, kako bi se riješio problem manjka radne snage

Europska komisija pokrenula je Europsku solarnu akademiju, prvu u nizu akademija koje će se osnovati u okviru Akta o industriji s nultom neto stopom emisija, sa svrhom stjecanja vještina potrebnih duž vrijednosnih lanaca tehnologija s nultom neto stopom emisija. Uloga akademija jest razviti obrazovni sadržaj i programe u suradnji s industrijom kako bi se osiguralo dovoljno vještina i radne snage u vrijednosnom lancu.

100.000 kvalificiranih radnika u 3 godine

Procjenjuje se da će samo u proizvodnom sektoru solarne fotonaponske energije do 2030. biti potrebno oko 66.000 kvalificiranih radnika kako bi EU ispunio ambiciozne ciljeve u pogledu energije iz obnovljivih izvora i istodobno osigurao industrijsku konkurentnost. Cilj je solarne akademije u sljedeće tri godine osposobiti 100.000 radnika u vrijednosnom lancu solarne fotonaponske energije, kako bi se riješio problem trenutačnog nedostatka radne snage i vještina u tom sektoru.

Slijedeći uspješan model Europske akademije za baterije, solarna akademija osmislit će obrazovni sadržaj u suradnji s industrijom i relevantnim stranama u vrijednosnom lancu solarne fotonaponske energije. Solarna akademija razvit će i vjerodajnice za učenje kojima će se potvrditi vještine koje su ljudi stekli u tečajevima osposobljavanja, čime će se povećati i mobilnost radne snage na cijelom jedinstvenom tržištu.

Programi se provode putem lokalnih partnera. To mogu biti pružatelji strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, poduzeća, sveučilišta ili drugi pružatelji obrazovanja i osposobljavanja s kojima Akademija potpisuje ugovor o provedbi programa.

Komisija podupire pokretanje Europske solarne akademije s 9 milijuna eura iz Programa jedinstvenog tržišta. Projekt će provoditi Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT) putem svoje zajednice znanja i inovacija, EIT Innoenergy.

Solarna energija u središtu je naše energetske tranzicije u Europi, s potencijalom za otvaranje tisuća radnih mjesta diljem našeg kontinenta, u svim fazama industrijskog lanca opskrbe, od dizajna do proizvodnje, ugradnje i održavanja. Akademija za nultu neto stopu emisija koju je osnovala Komisija pomoći će našim europskim radnicima da iskoriste tu uzbudljivu priliku i pružiti dodatnu potporu za ostvarivanje naših ambicioznih ciljeva plana REPowerEU“, izjavila je Kadri Simson, povjerenica za energetiku.

Izvor: bug.hr

Izvor: rolify.com