EKOLOŠKA KATASTROFA U DRVARU: Osam dana gori gradska deponija smeća, vlast prebacuje odgovornost

Danima u mjestu Zalgavica kod Drvara gori lokalna deponija smeća, ljudi se guše u dimu, a opštinska vlast pokušava relativizovati ozbiljnost situacije i odgovornost prebaciti na Vladu Kantona 10. Kantonalna vlada danima nije pružila nikakvu podršku mještanima ugroženim požarom niti je preduzela mjere da se vatra na deponiju ugasi.

Sve je počelo 3. septembra, popodne oko 17 sati, kada je neko u blizini gradske deponije, u Mjesnoj zajednici Zaglavica, zapalio gomilu naslaganih guma. Predsjednik Mjesne zajednice Petar Pećanac odmah je pozvao policiju, načelnicu Drvara Dušicu Runić, ekološkog inspektora i vetrogasce, tražeći da hitno na teren pošalju ekipe i ugase požar. Vatrogasci su stigli sat vremena nakon prijave i, kako kaže Pećanac, “malo poprskali okolo da se vatra ne širi”, ali je nisu ugasili do kraja, smatrajući da treba pustiti da gume u potpunosti izgore.

Dan kasnije, Pećanac je vozio dijete u školu i vidio da deponija gori, a dim se širi na sve strane. Ponovo je pozvao načelnicu Runić, koja mu je obećala da će isti dan biti održana sjednica Opštinskog vijeća, na kojoj će se razmotriti i pitanje požara na deponiji smeća.

Ne znam da li je išta od toga urađeno. Cijela deponija je izgorjela, počela je i dubinski da gori. Poslije je, naravo, bilo teško da se vatra ugasi, pa su pustili da i dalje gori, a vjetar nanosi dim prema Vrtočama i Bastacima. Mi u selu par dana nismo mogli izaći iz kuće, jer se nije moglo disati“, ispričao je Pećanac.

Osam dana kasnije, 11. septembra, on je bio kod načelnice Drvara, koja mu je rekla da će „pokušati nekim materijalom da zatrpaju deponiju da se ugasi“.

Sad se digla halabukaa nama je prvenstveno cilj da više nema dima, da možemo slobodno da šetamo i dišemo, a to kad će i kako sanirati deponiju to je politikaUglavnom, koga god sam obavijestio svi se peru od odgovornosti i prebacuju krivicu jedni na druge. Po starom receptu, malo nam zamažu oči i tako sve u krug“, naglasio je Pećanac za Žurnal.

Dodao je da ga je u ponedeljak telefonom pozvao ekološki inspektor iz Livna da mu prenese da su „izašli na teren i da čine sve da ugase požar“.

Bolje ikad nego nikad, ali ne razumijem zašto se odmah, isti dan, nije ugasio požar na deponiji. Da se to desilo ne bi nastao ovakav problem“, konstatovao je Pećanac.

Problem je, ne samo dim koji danima kulja sa deponije, već i to što  odlagalište smeća dubinski gori, pa će toksičnim materijama zagaditi okolno zemljište.

Osam dana nakon što je požar zahvatio deponiju, na RTRS-u oglasila se načelnica Drvara Dušica Runić, konstatujući kako je „potrebno hitno ugasiti požar na gradskoj deponiji u mjesnoj zajednici Zaglavica“?!! Dodala je da opština za to nema potrebnu mehanizaciju i da nije mogla riješiti ovaj problem.

Potrebno je hitno sanirati požar zatrpavanjem da se prekine dotok kiseonika, jer gori otpad ispod zemlje. Deponija gori već sedam dana, a Drvar nema mehanizaciju za rješavanje ovog problema“, rekla je Runićeva.

Pitanje je zašto u pomoć odmah nije pozvala susjedne opštine, kantonalnu vladu, Vladu Federacije BiH, kao i Vladu RS i Milorada Dodika, kome jedino podnosi račune, već je dopustila da problem eskalira. Njena izjava da opština Drvar realizuje projekat sanacije deponije i da je urađeno idejno rješenje, za mještane ugrožene požarom ne znači ništa. Baš kao što nisu oni ti koji treba da ispaštaju zato što kantonalno Ministarstva za zaštitu životne sredine, kako tvrdi načelnica Drvara, nije izdalo dozvolu da bi se uradio glavni projekat za sanaciju deponije.

Direktor lokalnog komunalnog preduzeća, kojem je opština dodijelila deponiju na upravljanje, uopšte se nije oglasio o cijelom slučaju niti šef Civilne zaštite Drvara.

Sa žalošću gledam dim sa gradske deponije. Ali, u Drvaru, gradu gdje niko nije nadležan za rješavanje problema, u državi bez zakona sve  nenormalno već odavno je postalo normalno. Tužna sam što pored svega što je uništeno u mom gradu, sad uništavaju vazduh i prelijepu prirodu, a jedino su nam prirodne ljepote i ostale“, izjavila je za Žurnal Živana Sabljić, aktivistkinja, koja godinama ukazuje na nerad i nebrigu loklanih vlasti u Drvaru.

Izvor: zurnal.info