Dugogodišnja podrška Općine Novi Grad Centru za rani rast i razvoj

Općina Novi Grad, dvanaestu godinu zaredom, izdvaja sredstva za sufinansiranje rada Centra za rani rast i razvoj koji djeluje u okviru organizacije SOS Dječija sela u BiH. Ove godine, Općina će podržati rad Centra donacijom u iznosu od 45.000,00 KM čime će biti omogućen nastavak pružanja besplatne stručne pomoći djeci i roditeljima iz zajednice.

“Želim da se zahvalim ovim ljudima koji brinu za Centar za rani rast i razvoj i sretan sam što imamo ovakvu organizaciju koja realizuje ovaj veoma značajan projekat. Sredstva koja Općina ove godine izdvaja za rad Centra za rani rast i razvoj iznose 45.000 KM i možemo reći da će biti korisno utrošena za djecu i roditelje i njihove potrebe. Kada je počeo ovaj projekat, bilo je oko 50-ak općina koje su podržavale projekat, mislim da smo jedini koji smo nastavili svoju podršku do danas. Mi ćemo i dalje sigurno sarađivati sa SOS Dječijim selima u BiH, oni imaju jako veliko i bogato iskustvo i želimo da radimo sa njima na ovakvim i sličnim projektima”, rekao je gospodin Delalić.

Centar za rani rast i razvoj prvi je akreditirani i certificirani Centar u BiH te je i ove godine ispunio sve akreditacijske standarde Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federaciji BiH – AKAZ. Iz Organizacije su izrazili zahvalnost te istakli važnost podrške lokalnih partnera za sve porodice u zajednici.

“Važnost Centra za rani rast i razvoj je višestruka za porodice i zajednicu. Glavni cilj ovih servisa je rano uočavanje eventualnih odstupanja u razvoju kod djece, otklanjanje razvojnih zaostataka u slučaju detekcije te izgradnja kapacitete roditelja i staratelja da se brinu za svoju djecu tako da zdravo odrastaju. Naš tim stručnjaka svojim profesionalnim pristupom i predanim radom doprinosi ostvarenju ciljeva i postizanju zajedničkih uspjeha, stoga nam je važna i kontinuirana podrška naših lokalnih partnera. Zahvaljujući Općini Novi Grad, godišnje podržimo više od 300 djece i 200 roditelja kroz aktivnosti Centra, i upravo zbog toga možemo reći da je ovo zajednički uspjeh”, izjavio je nacionalni direktor SOS Dječijih sela u BiH Malik Garibija.

Organizacija SOS Dječija sela u Bosni i Hercegovini pruža brigu o djeci i mladima bez roditeljskog staranja već tri decenije, a kroz programe jačanja porodica pomaže socijalno ugroženim porodicama te radi na preveniranju izdvajanja djece iz porodice porijekla. Više informacija o radu SOS Dječijih sela u BiH i kako pomoći možete saznati OVDJE.

Izvor: akta.ba