DOBOJ: Škola dobila 600 ormarića, manji teret na leđima učenika

Leđa i kičma učenika Osnovne škole “Sveti Sava” trpiće manji teret jer će njihove torbe težine u prosjeku oko pet kilograma nakon postavljanja školskih ormarića biti lakše.

“Torba je teška zbog knjiga, svesaka, na znam, svaki dan je teška. Kada nemam opremu za fizičko i likovno, odmah mi je lakša torba, iskrena je je Doris Đurđević, učenica osmog razreda.

Na pitanje šta planira ostavljati u ormariću, šta joj je najteže da nosi od kuće ona kaže:

“Pa, ne znam, vjerovatno oprema za fizičko zato što se često zaboravlja, pa je najlakše da je uvijek tu, možda likovno, istorija, geografija, predmeti u kojima su knjige baš debele”, kaže Doris.

“Zavisi od smjene, tj. da li je prva ili druga zato što nije svakim danom isto. U jednoj smjeni, na primjer različitim danima su fizičko i likovno, a nekim danima zna biti isto, tj. da isti dan nosim i opremu za fizičko i likovno, i puno knjiga u torbi. I taj dan mi je najteži”, kaže Boris Cvijanović, đak osmog razreda.

Na tri sprata škole postavljeno je 600 ormarića.

“Predviđeno je da ispred svake učionice imaju ormarići za to odjeljenje, tj. za dva koja borave u toj učionici, tako da svaki učenik ima svoj prostor, da može ostaviti višak stvari, opremu za fizičko ili šta već njima će pomoći da olakšaju svoje ruksake”, kazala je Branka Kondić, direktorka OŠ “Sveti Sava”.

Školski ormarići su rezultat projekta “Ja građanin” iz predmeta demokratija koji je na regionalnom takmičenju osvojio drugo mjesto.

“Meni je tako interesantno njih vidjeti kako oni na odmorima brižno oko svog ormarića, onda počinju da planiraju obaveze. Recimo, ostavljaju knjige koje im ne trebaju za sljedeći dan, oni to sa svojim učiteljima, učiteljicama, nastavnicima dogovaraju kada im šta treba, i to im pomaže i kod planiranja učenja”, navela je Olivera Nedić, nastavnica demokratije.

Gradska uprava Doboj je sa 60.000 KM u potpunosti finansirala kupovinu ormarića.

“Naravno, to je ideja ovih učenika koji su taj projekat predložili, ali zajedno sa menadžmentom škole koji su proveli određenu proceduru, javne nabavke… Vrijednost mi je veća ta što su doprinijeli popravljanju uslova za sve učenike, i nisu samo tražili kroz ovaj projekat nešto za sebe, već na ovaj način su sve jednom učeniku koji pohađa OŠ ‘Sveti Sava’ doprinijeli da im bude lakše školovanje”, izjavio je gradonačelnik Boris Jerinić.

Izvor: dobojski.info