Dječiji crteži na novoj poštanskoj marki i FDC koverti

Mačak Cicko autora Jasmina Mehakovića našao se na novoj dječijoj marki BH Pošte. Povodom 9. oktobra, Svjetskog dana pošte izdata je dječija poštanska marka sa motivom Likovno stvaralaštvo djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama. Marka je odštampana u 10.000 primjeraka, nominalne vrijednosti 1,10 KM.

– Cvijet različitosti autorice Almine Šehović našao se na FDC koverti koju smo takođe izdali povodom Svjetskog dana pošte, u tiražu od 150 komada, vrijednosti po 2 KM – poručuju iz BH Pošte.

Tako je BH Pošta učestvovala u projektu Likovno stvaralaštvo djece/osoba s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama i svjesnost zajednice čiji je cilj promocija likovnog stvaralaštva osoba s cerebralnom paralizom kroz socijalnu inkluziju i afirmaciju Saveza udruženja osoba s cerebralnom paralizom FBiH.

Štampanjem poštanske marke s crtežom osobe s CP podiže se svjesnost zajednice i vidljivost osoba s razvojnim teškoćama. Osim Svjetskog dana pošte, datumom izlaska poštanske marke u oktobru Savez obilježava Međunarodni dan osoba s cerebralnom paralizom, 06.10. i Dan osoba s cerebralnom paralizom FBiH, 17.10.

Autori marke i FDC-a su djeca koja su nacrtala najljepše crteže na Konkursu Saveza za novu najljepšu dječiju poštansku marku.

Izvor: ba.ekapija.com