Daruj i slavi

Ove godine, umjesto primanja poklona, poklone pošaljite djeci kojoj je potrebna vaša pomoć.

“Daruj i slavi“ je projekat World Vision-a, čiji je cilj da osigura bolju budućnost za siromašnu djecu. WV BiH radi u najranjivijim zajednicama, tamo gdje usred siromaštva, djeca sanjaju o boljoj budućnosti. Pozivamo vas da zajedničkim snagama podržimo siromašnu djecu i kreiramo uslove da naprave prve korake ka dostizanju svog punog potencijala. Vaš doprinos najranjivijoj djeci Bosne i Hercegovine je neprocjenjiv i pomaže nam u otklanjanju ključnih uzroka siromaštva i nepravde, kroz dugoročna partnerstva sa zajednicama.

Zašto bi trebao/la donirati?

BiH je jedna od najsiromašnijjih država u Evropi. 178.000 djece živi u siromaštvu. Više od 60 % stanovnika živi u ruralnim područjima. Siromaštvo u ruralnim područjima je dvostruko veće od siromaštva u gradovima. Svako treće dijete nema adekvatnu i redovnu ishranu, kao ni zadovoljavajuće uslove stanovanja, dok svako četvrto dijete nema neophodne uslove za školovanje (uključujući toplu odjeću i obuću). Ove tri dimenzije, ishrana, stambeni prostor i obrazovanje, su ujedno i najbitniji uslovi za zdravo i sretno djetinjstvo.

Prema zvaničnim podacima, od ukupnog broja siromašne djece u BiH, 50.000 djece danas živi u ekstremnom siromaštvu. Međutim, na osnovu iskustva života u BiH, pretpostavlja se da je ovaj broj i veći. Ova djece žive u dugotrajnom i hroničnom siromaštvu sa višestrukim posljedicama i kompleksnim potrebama. U siromašnim porodicama, roditelji ne mogu osigurati minimalno prihvatljivu prehranu koja bi zadovoljila djetetove dnevne potrebe u razvoju. Uzimajući u obzir gore navedene podatke, može se zaključiti da svake večeri 1 od 3 siromašne djece u BiH ide u krevet gladno.

Osnovno obrazovanje je zakonski obavezno u BiH. Unatoč tome, procenat djece koja se ne upisuju u osnovnu školu, i dalje je zabrinjavajući. S druge strane, skoro 32% djece koja završe osnovnu školu, se ne upisuju u srednju školu, što je mnogo iznad prosjeka Evropske unije koji iznosi 11%. Razlog za ovo je siromaštvo. Usljed teškog materijalnog stanja u porodici, djeca gube volju i želju za učenjem, napuštaju školu, što umanjuje njihovu šansu za sretniju i perspektivniju budućnost.

U Bosni i Hercegovini živi 786.461 djece. Djeca su kategorija koja je najviše izložena siromaštvu, među svim kategorijama stanovništva koje žive u BiH. Brojni podaci govore o teškom položaju djece u BiH.Svako drugo dijete je izloženo fizičkom nasilju. 2 % djece je zanemareno, što predstavlja propust roditelja da zadovolje osnovne potrebe djeteta, uključujući i propust da obezbjede adekvatnu zdravstvenu njegu, odjeću, ishranu i stambeni prostor. 88 % djece ne pohađa predškolsko obrazovanje, 2,4 % djece ne završava osnovno obrazovanje, dok 32 % djece ne završi srednju školu.

Creative leisure for children: Adorable little child of four years in helmet having fun with motorcycle picture drawing with colorful chalks. Children, lifestyle, fun concept.

Šta se događa sa vašom donacijom?

  • Tvoji prijatelji će darovati za svrhu koju ti izabereš.
  • Na kraju tvoje rođendanske kampanje, primit ćeš izvještaj sa svim relevantnim informacijama!
  • Dobit ćeš imena svih prijatelja koji su darovali za tebe, ukupan iznos prikupljenog novca, odnosno ukupan broj poklona koji će biti distribuiran ugroženoj djeci.
  • Nabavka i distribucija paketa će biti realizovana svakog drugog mjeseca, odnosno krajem januara, marta, maja, jula, septembra i novembra.
  • Dobiveni pokloni iz tvoje rođendanske kampanje će doći do djece u najbližem mjesecu koji slijedi nakon tvog rođendana.

Više informacija: https://darujislavi.ba/